Η πλατεία των Ιπποτών της Μάλτας (Piazza dei Cavalieri di Malta)

Στην πλατεία των Ιπποτών της Μάλτας (piazza dei Cavalieri di Malta), μια καταπράσινη περιοχή στον λόφο του Αβεντίνο (Aventino), έναν από τους «επτά λόφους» που αποτελούσαν την αρχαία πόλη της Ρώμης, θα συναντήσει κανείς σίγουρα αρκετούς τουρίστες να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά, περιμένοντας τη σειρά τους για να κρυφοκοιτάξουν μέσα από την κλειδαρότρυπα μιας μεγάλης πόρτας.
Το θέαμα μπορεί να φαντάζει λίγο περίεργο, αλλά η αναμονή ανταμείβει τον επισκέπτη με μια μοναδική εικόνα. Μια καταπράσινη στοά, μια υποβλητική δεντροστοιχία που συνοδεύει το βλέμμα μέχρι που διακρίνεται στο βάθος, τέλεια ευθυγραμμισμένα, ο μεγάλος θόλος της βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Φωτογραφία: Alessandro Cani

Η πλατεία, που περιβάλλεται από τοίχοι, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με οβελίσκους, στρατιωτικά τρόπαια και σύμβολα Ιπποτών σχεδιάστηκε το 1765 από τον Giovanni Battista Piranesi.

Ολόκληρη η περιοχή ανήκε αρχικά σε ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων που ιδρύθηκε το 939. Τον 12 αιώνα το μοναστήρι έγινε περιουσία των Ναϊτών Ιπποτών, των υπερασπιστών του Χριστιανισμού εναντίον της μουσουλμανικής απειλής. Το 1312, καταργήθηκε το Τάγμα των Ναϊτών και το μοναστήρι πέρασε στα χέρια των Ιπποτών της Ρόδου (Ιωαννίτες Ιππότες). Ενώ το 1552 ο Πάπας παραχώρησε την μονή στο στρατιωτικό Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας.

Η Piazza dei Cavalieri di Malta κρύβει επίσης ένα άλλο συναρπαστικό μύθο της Ρώμης.. ο οποίος θέλει όλο τον λόφο Aventine να είναι ένα τεράστιο πλοίο των Ναΐτων Ιπποτών, που όταν έρθει η ώρα θα σαλπάρει προς τους Αγίους Τόπους.

Φωτογραφία: Deborah Guber

Φωτογραφία: ChanoSSE