Ρώμη: Η Αιώνια Πόλη - Αξιοθέατα!


Η Ρώμη από το 1871 είναι πρωτεύουσα της ενοποιημένης Ιταλίας. Βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία, στην περιφέρεια Λάτσιο, και διατρέχεται από τον ποταμό Τίβερη. Η ιστορική πόλη είναι κτισμένη ανατολικά του ποταμού πάνω σε επτά λόφους.
Οι λόφοι αυτοί είναι: ο Παλατίνος, ο Κυρηνάλιος, ο Καπιτωλίνος, ο Βιμινάλιος, ο Εσκυλίνος, ο Κέλιος και ο Αβεντίνος. Το κέντρο απέχει περίπου 24 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, αλλά η αστική περιοχή φτάνει μέχρι τις ακτές στο Τυρρηνικό πέλαγος.

Η αιώνια πόλη, όπως την αποκαλούν, είναι εδώ και 2 χιλιάδες χρόνια ένα από τα επίκεντρα του δυτικού πολιτισμού, ενώ μέσα στα όρια της βρίσκεται το Βατικανό, ένα ξεχωριστό κρατίδιο που είναι η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας και του Πάπα.

Η Ρώμη είναι μια πόλη με σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γι' αυτό το λόγο, καθώς και για τα πολυάριθμα και εξαιρετικής ομορφιάς μνημεία, της έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη».

Με την εξαιρετικά πλούσια ιστορική κληρονομιά και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, την καθιστούν μια από τις ομορφότερες πρωτεύουσες του κόσμου, καθώς και μία από τις περισσότερο επισκέψιμες στην Ευρώπη.

Με τόσα πολλά αξιοθέατα και τόσα πολλά πράγματα που έχει κάποιος να κάνει, με την δυνατή νυχτερινή ζωή της και έναν παράδεισο για τα ψώνια, (καθώς θεωρείτε και ως μία από τις πρωτεύουσες της μόδας του κόσμου) τότε η Ρώμη μπορεί πραγματικά να χαρακτηριστεί ως μια «παγκόσμια πόλη».

Το ιστορικό της κέντρο έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980.

     
     

Η Ρώμη είναι μια μεγάλη πόλη και μπορεί να διαιρεθεί σε διάφορες περιοχές: Συγκεκριμένα από το 2013 χωρίζετε σε 15 περιοχές με το λεγόμενο ιστορικό κέντρο (centro storico) να είναι αρκετά μικρό, μόνο το 4% περίπου της συνολικής έκτασης της πόλης, αλλά είναι ο τόπος στον οποίο βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής κίνησης. Είναι το Νούμερο 1 όπως βλέπετε παρακάτω στην εικόνα.


Το Ιστορικό κέντρο της Ρώμης όπως βλέπετε παρακάτω στην εικόνα σε μεγέθυνση είναι κατανεμημένο σε 22 (Rioni). Το Rioni ή Rione είναι μια διοικητική διαίρεση του Ιστορικού κέντρου της Ρώμης. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε, από το 14ο αιώνα, για να διαχωριστούν οι διάφορες συνοικίες στο Ιστορικό κέντρο της πόλης.

Εδώ φυσικά είναι και ο τόπος όπως είπαμε παραπάνω στον οποίο βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής κίνησης, με τα κυριότερα αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος, καθώς και τα περισσότερα ξενοδοχεία της Ρώμης για να μείνει κάποιος.Εδώ βλέπουμε πιο αναλυτικά τα 22 Rioni του κέντρου της Ρώμης, με τις ονομασίες τους και με κάποια αξιοθέατα ανά Rioni, ανά συνοικία δηλαδή.

Ρώμη: Η Αιώνια Πόλη - Αξιοθέατα!
1 - Πληροφορίες για Monti
2 - Πληροφορίες για Trevi
3 - Colonna
4 - Campo Marzio
5 - Ponte
6 - Parione
7 - Regola
8 - Sant Eustachio
9 - Pigna
10 - Campitelli
11 - Sant Angelo
12 - Ripa
13 - Trastevere
14 - Borgo
15 - Esquilino
16 - Ludovisi
17 - Sallustiano
18 - Castro Pretorio
19 - Celio
20 - Testaccio
21 - San Saba
22 - Prati