Συνοικία Τραστέβερε (Trastevere)

Το Trastevere στην Ρωμαϊκή Εποχή:
Trastevere είναι το όνομα της δέκατης τρίτης XIII συνοικίας του κέντρου της Ρώμης. Βρίσκεται στη δυτική όχθη (δεξιά) του ποταμού Τίβερη και νότια της Πόλης του Βατικανού.

Το όνομα προέρχεται από το λατινικό trans Tiberim (πέρα από τον Τίβερη), καθώς όπως θα δείτε και στον χάρτη η περιοχή Trastevere γεωγραφικά είναι από την απέναντι πλευρά του ποταμού Τίβερη, ενώ οι άλλες περιοχές της Ρώμης βρίσκονται στην αριστερή όχθη.
Ο τόπος αυτός έκανε την περιοχή να γίνει (από τους ρωμαϊκούς χρόνους) ένα κεντρικό λιμάνι της πόλης (Ripa Grande), συνδέοντας την Ρώμη με την περιοχή Όστια και την θάλασσα.

Συνοικία Τραστέβερε (Trastevere)

Κατά τη Ρωμαϊκή Περίοδο (754 - 509 π.Χ.), η περιοχή του Trastevere ήταν μια εχθρική γη που ανήκε στους Ετρούσκους και κατοικούνταν από εργάτες των οποίων οι δραστηριότητες τους είχαν να κάνουν με τον ποταμό Τίβερη, όπως ναυτικοί, λιμενεργάτες, ψαράδες, έμποροι κλπ. 

Υπήρχαν και πολλοί μετανάστες από την ανατολή, κυρίως Εβραίοι και Σύριοι, και για το λόγο αυτό στην περιοχή χτίστηκαν ναοί αφιερωμένοι σε ανατολικές θεότητες. Εκτός από τους Εβραίους το Τραστέβερε μετέπειτα κατοικήθηκε επίσης από χριστιανούς που ασκούσαν διάφορα επαγγέλματα (σιδηρουργοί, πωλητές, εργάτες). κλπ.

* Στην περιοχή υπάρχει και το Santuario Siriaco (Ιερό της Συρίας), βρίσκεται στο λόφο Janiculum.

Συνοικία Τραστέβερε (Trastevere)
wiki

Με την άνοδο του Οκταβιανού Αυγούστου, (63 π.Χ. - 14 μ.Χ.) όπου ήταν ο ιδρυτής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο πρώτος της αυτοκράτορας, η περιοχή άρχισε να γίνεται και να θεωρείται πλέον τμήμα της Ρώμης, ο οποίος χωρίζει την αιώνια πόλη σε 14 περιφέρειες (στην αρχή). 

Ωστόσο, αυτή η περιοχή ήταν ακόμα έξω από τα τείχη της Ρώμης, τουλάχιστον μέχρι τον αυτοκράτορα Αυρηλιανό (270 - 275 μ.Χ.), ο οποίος με τα περίφημα Αυρηλιανά τείχη (Aurelian Walls) συμπεριέλαβε το Trastevere, αλλά και το Βατικανό υπό την προστασία των τειχών για την προφύλαξη τους από τους αυξανόμενους κινδύνους.

Χάρη στην ευημερία της αυτοκρατορικής περιόδου, πολλές προσωπικότητες εύπορων Ρωμαίων και Αυτοκρατόρων είχαν αποφασίσει να χτίσουν βίλες και Ρωμαϊκές επαύλεις στο Τραστέβερε, μεταξύ άλλων και ο Ιούλιος Καίσαρας με το Horti Caesaris. Τα ακριβή όρια του είναι άγνωστα, αλλά θεωρείται ότι εκτείνεται από ένα σημείο κοντά στην πύλη Porta Portese.

Σε αυτή την έπαυλη με τους μεγάλους κήπους έμεινε και η Κλεοπάτρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Ρώμη το 44 π.Χ. Ως μια ξένη αρχηγός κράτους δεν επιτρεπόταν να εισέλθει εντός του ορίου της Ρώμης. Ο Καίσαρας μετά το θάνατό του, άφησε την έπαυλη στο λαό της Ρώμης.

Το Trastevere του Σήμερα:
Το Trastevere είναι μια από τις παλαιότερες συνοικίες της Ρώμης και εξακολουθεί και σήμερα να διατηρεί το χαρακτήρα του. Είναι μια πολύ γραφική μεσαιωνική περιοχή στη δυτική όχθη του Τίβερη και ένα όμορφο μέρος να περιπλανηθεί κανείς.. να γευτεί καλό φαγητό σε κάποιο εστιατόριο, να χαλαρώσει, ενώ ταυτόχρονα είναι και ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης, με έντονη νυχτερινή ζωή, με πολλά μπαράκια, καφέ και μπυραρίες.

Η καρδιά του Τραστέβερε είναι η πλατεία Piazza Di Santa Maria (Πιάτσα ντι Σάντα Μαρία) και η εκκλησία της Santa Maria in Trastevere.

Συνοικία Τραστέβερε (Trastevere)
photo: François de Nodrest

Συνοικία Τραστέβερε (Trastevere)
photo: Perna Francesco

Συνοικία Τραστέβερε (Trastevere)
photo: Miriam Ulivi

Συνοικία Τραστέβερε (Trastevere)
photo: Perna Francesco

Συνοικία Τραστέβερε (Trastevere)
photo: flickr

Ο μοναδικός χαρακτήρας αυτής της γειτονιάς έχει προσελκύσει πολλούς καλλιτέχνες, ξένους και ντόπιους, καθώς και πολλούς διάσημους.

Από Αμερικανούς Μουσικοσυνθέτες όπως τον Frederic Rzewski & Richard Teitelbaum την δεκαετία του 60 και 70, μέχρι τους γνωστούς σε όλους Σέρτζιο Λεόνε, Ιταλός σκηνοθέτης γνωστός για τα «σπαγγέτι γουέστερν» όπου μεγάλωσε στην οδό Via Glorioso (υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα στη μνήμη του στον τοίχο της πολυκατοικίας), Και φυσικά ο Ennio Morricone, ο συνθέτης της κινηματογραφικής μουσικής, που πήγε στο ίδιο σχολείο και για ένα χρόνο ήταν στην ίδια τάξη με τον Σέρτζιο Λεόνε.

Στην περιοχή επίσης βρίσκονται πολλά ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα, Αμερικάνικα Πανεπιστήμια, κολέγια καθώς και η πανεπιστημιούπολη της Ρώμης.


Κλείστε το Κατάλλημα ή το ξενοδοχείο σας στο Τραστέβερε Booking.com
Διαμερίσματα: Rome in Apartment - Trastevere
Το Trastevere Appartamenti απέχει 15 λεπτά με τα πόδια από πλατεία Campo de Fiori και 20 λεπτά από Piazza Navona.
Βαθμολογία: 8,3
Booking.com
Διαμερίσματα: Tree Charme
Το Βατικανό είναι προσβάσιμο σε 15 λεπτά με τα πόδια. Η πλατεία Campo de' Fiori απέχει 550μ. από το κατάλυμα.
Βαθμολογία: 8,7
Booking.com
Ξενοδοχείο: VOI Donna Camilla Savelli Hotel ★★★★
Στο Camilla Savelli θα βρείτε βεράντα με θέα στην Αιώνια Πόλη, καθώς και εσωτερικό κήπο με αίθριο.
Βαθμολογία: 9,6
Booking.com
Ξενοδοχείο: Hotel Santa Maria ★★★
Η περίφημη πλατεία Piazza Santa Maria του Tραστέβερε απέχει μόλις μερικά βήματα.
Βαθμολογία: 9,5
Booking.com


Αξιοθέατα:
Το Τραστέβερε δεν έχει ερείπια της αρχαίας Ρώμης εκτός από κάποια ελάχιστα. Εκείνη την εποχή οι κάτοικοι του ήταν Ετρούσκοι και αλλοδαποί, κυρίως Εβραίοι και Σύριοι. Ενώ πολλά ρωμαϊκά σπίτια των οποίων τα απομεινάρια βρίσκονται κάτω από εκκλησίες.
Ανάμεσα στα αξιοθέατα, μπορείτε να επισκεφθείτε:

Τα ερείπια ενός ναού της Συρίας που έχουν βρεθεί στο Villa Sciarra.
Την εκκλησία της Santa Maria in Trastevere.
Τα ερείπια μιας ρωμαϊκής βίλας, των οποίων οι τοιχογραφίες διατηρούνται στο μουσείο Palazzo Massimo.

Το Excubitorium, το οποίο ήταν ένα είδος αστυνομικών κρατητηρίων στην αρχαία ρωμαϊκή εποχή και βρίσκεται περίπου 8 μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Επίσης, σίγουρα μια βόλτα στο νησάκι Tiberina. Η Τιβερίνα ή (νήσος του Τίβερη).