Συνοικία Παριόνε (Parione)

Το Parione στην Ρωμαϊκή Εποχή:
Parione είναι το όνομα της έκτης συνοικίας της Ρώμης VI. Το όνομα μάλλον προέρχεται από την παρουσία στην περιοχή ενός τεράστιου αρχαίου τείχους, που ίσως να άνηκε στο στάδιο του Δομιτιανού (Circus Agonalis), σήμερα Piazza Navona.

Πλούσια σε μνημεία από την αρχαιότητα η περιοχή. Κατά την περίοδο της Αρχαίας Ρώμης στη περιοχή υπήρχαν μεγάλα και μνημειώδη δημόσια κτίρια, όπως το Στάδιο του Δομιτιανού, γνωστό ως (Circus Agonalis) που προοριζόταν για αθλητικούς αγώνες (τρέξιμο, πυγμαχία, ακοντισμό, πάλη, δισκοβολία), Ωδείο, το Θέατρο του Πομπήιου κ.α.

Συνοικία Παριόνε (Parione)

Η κεντρική πλατεία του Parione, η Πιάτσα Ναβόνα (Piazza Navona) δεν είναι μια τυχαία πλατεία. Στην αρχαιότητα στο ίδιο σημείο ήταν κάποτε το στάδιο του Δομιτιανού και στη συνέχεια έγινε μια πλατεία.

Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε τα ερείπια του αρχαίου μνημείου κάτω στο υπόγειο της Piazza Navona. Η περιοχή ανακαλύφθηκε το 1936 κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών. Στο μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε δωμάτια, δάπεδα, σκάλες και μια από τις καμάρες εισόδου του Σταδίου.
Το τρέχον επίπεδο του εδάφους γενικά είναι αρκετά μέτρα πάνω από εκείνο της Αρχαίας Ρώμης και τα ερείπια των μνημείων αυτών έχουν θαφτεί κάτω από τα υφιστάμενα κτίρια με εξαίρεση το βόρειο τμήμα του σταδίου του Δομιτιανού.

Συνοικία Παριόνε (Parione)
Συνοικία Παριόνε (Parione)

Μια Περιπλάνηση σε αυτή την Μπαρόκ πλατεία και με λίγη φαντασία δεν θα είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι πριν από 2000 χρόνια ένα πλήθος 30.000 Ρωμαίων ήταν εδώ και ζητωκραύγαζαν καθώς έβλεπαν τους αγώνες.
Μεγάλες αλλαγές έγιναν γύρω στον 15 αιώνα κατά την περίοδο της Αναγέννησης, όπου και δημιουργήθηκε η Piazza Campo de Fiori, η οποία και έγινε ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου για κάποιο διάστημα, μέχρι να μεταφερθεί η εμπορική δραστηριότητα στην Piazza Navona, η οποία λόγω του μεγέθους της πρόσφερε μεγαλύτερη δυνατότητα χωρητικότητας.
Την ίδια περίοδο επίσης άρχισαν να χτίζονται εκκλησίες καθώς και παλάτια ευγενών οικογενειών.

Συνοικία Παριόνε (Parione)
Φωτογραφία: pavel

Συνοικία Παριόνε (Parione)
wiki

Το Parione του Σήμερα:
Μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες και πιο πλούσιες περιοχές της Ρώμης. Σήμερα η περιοχή Parione είναι στέκι για εκατομμύρια τουρίστες. Η περιοχή διαθέτει δύο από τις πιο διάσημες πλατείες της Ρώμης, την Πιάτσα Ναβόνα και την Campo de Fiori και είναι μια ζωντανή και πολυσύχναστη περιοχή με μερικά από τα καλύτερα νυχτερινά κέντρα, πολλά καταστήματα, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, μπαρ και μπουτίκ.

Αξιοθέατα:
Ανάμεσα στα αξιοθέατα, μπορείτε να επισκεφθείτε:
H εκπληκτική πλατεία Piazza Navona.
Palazzo della Cancelleria (το παλάτι της Καγκελαρίας).
Campo de Fiori.