Ρώμη: Συγκοινωνίες


Αεροδρόμια:

Η Ρώμη είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες ταξιδιώτες και μία πόλη που συνδέεται αεροπορικώς εύκολα καθώς διαθέτει 2 κύρια αεροδρόμια, ενώ συνδέεται με την Αθήνα αεροπορικώς με απευθείας πτήσεις της Alitalia, της Aegean Airlines και της AirOne.

- Η πλειοψηφία των πτήσεων με προορισμό τη Ρώμη εξυπηρετούνται από το Διεθνές Αεροδρόμιο Leonardo da Vinci International Airport (FCO) ή αλλιώς Fiumicino, το οποίο βρίσκεται 32 χλμ δυτικά του κέντρου της πόλης και είναι ο μεγαλύτερος αερολιμένας της Ιταλίας.

- Το Ciampino (CIA) βρίσκεται 12 χλμ από το κέντρο της Ρώμης. Το 2 και μικρότερο αεροδρόμιο στη Ρώμη, στο οποίο εκτελούνται κυρίως low cost πτήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για τα αεροδρόμια της Ρώμης.


Από το Αεροδρόμιο στο Κέντρο της Ρώμης:

Λεωφορεία:
Εάν προτιμάτε να ταξιδέψετε με το λεωφορείο από το Φιουμιτσίνο (Fiumicino) προς το κέντρο, το SIT Bus Shuttle χρεώνει 7€ μονή διαδρομή και 11€ με επιστροφή. Το Ταξίδι διαρκεί περίπου 55 λεπτά.

Τραίνο:
Το Leonardo Express είναι ένα τρένο υψηλής ταχύτητας, το οποίο χωρίς στάση σας ταξιδεύει από το αεροδρόμιο Fiumicino προς τον σταθμό Termini (τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης). Αναχωρούν κάθε 30 λεπτά περίπου και το εισιτήριο κοστίζει 14 ευρώ, ενώ η διάρκεια μέχρι το κέντρο είναι περίπου 35 λεπτά. Αν είστε παραπάνω από 2 άτομα τότε ίσως ένα ταξί να ήταν η καλύτερη επιλογή, καθώς έρχεται μια η άλλη και αποφεύγετε και την ταλαιπωρία του τρένου.

Ταξί:
Με ταξί από το αεροδρόμιο Fiumicino για το κέντρο θα πληρώσετε €50 περίπου, αναλόγως την κίνηση.

Λεπτομέρειες για την μεταφορά από το Αεροδρόμιο Τσιαμπίνο (CIA) προς το κέντρο της Ρώμης.
Λεπτομέρειες για την μεταφορά από το Αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο (FCO) προς το κέντρο της Ρώμης.


Μόλις Φτάσετε στην Ρώμη - Μετακίνηση:

Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε το κέντρο είναι να φορέσετε άνετα παπούτσια και να περπατήσετε το Ιστορικό κέντρο της Ρώμης. Τώρα για να πάτε σε αξιοθέατα πιο απομακρυσμένα, το μετρό, το τραμ και κυρίως η δημόσια συγκοινωνία λεωφορείων προσφέρουν ένα καλό δίκτυο πρόσβασης σε αυτά.

Με μετρό:
Γενικά θα λέγαμε ότι το μετρό της Ρώμης προσφέρει μια σχετικά περιορισμένη κάλυψη της πόλης, σε σχέση με άλλες πρωτεύουσες όπως Παρίσι ή Λονδίνο. Πάντως οι δύο κύριες γραμμές του συνδέουν πολλές από τις πιο δημοφιλείς περιοχές, τουριστικά αξιοθέατα και ξενοδοχεία της Ρώμης. Δείτε τα αξιοθέατα ανά γραμμή Μετρό.

Με λεωφορείο:
Το σύστημα των λεωφορείων και του τραμ της Ρώμης είναι πολύ πιο εκτεταμένο από ότι το σύστημα του Μετρό. Και τα δύο μέσα χρησιμοποιούν τα ίδια εισιτήρια και κάρτες. Τα περισσότερα λεωφορεία στη Ρώμη πραγματοποιούν καθημερινά δρομολόγια από τις 5.30 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, ενώ μια ξεχωριστή γραμμή λεωφορείων πραγματοποιεί νυχτερινά δρομολόγια από τις 00:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:30 το πρωί.

Ωστόσο, στο Ιστορικό κέντρο της Ρώμης (Centro Storico) που ούτε το μετρό ούτε οποιαδήποτε άλλη δημόσια συγκοινωνία έχει πρόσβαση, η μόνη σας επιλογή είναι το λεωφορείο, αλλά ακόμα κι έτσι, τα λεωφορεία περιορίζονται σε μία κεντρική περιοχή, ενώ θα βρείτε συχνά ηλεκτρικά λεωφορεία που κινούνται στα μικρά σοκάκια σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ρύπανση. Περισσότερες πληροφορίες εδώ για την μετακίνηση με λεωφορεία στην Ρώμη.

Ποδήλατα ή Βέσπα (Vespa):
Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα αξιοθέατα της Ρώμης βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, είτε με τα πόδια είτε με την δημόσια συγκοινωνία, ένα ποδήλατο η μια βέσπα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ελεύθερα ενώ σίγουρα να δείτε περισσότερα αξιοθέατα σε λιγότερο χρόνο. Ενώ θα μπορούσατε να δείτε πράγματα που δύσκολα θα μπορούσατε με τα πόδια ή την συγκοινωνία, όπως για παράδειγμα να ταξιδέψετε λίγο στην Αππία Οδό.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες ιστοσελίδες που μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα, Βέσπες η Scooter.

bicibaci.com (Με 3 υποκαταστήματα, το ένα είναι δίπλα στην Πιάτσα ντι Σπάνια).
romarentbike.com (Κοντά στο Campo de 'Fiori)