Από το Αεροδρόμιο Ciampino προς το κέντρο της Ρώμης.


Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ciampino - G. B. Pastine (CIA) ή απλώς Τσιαμπίνο (Ciampino) είναι το δεύτερο και μικρότερο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί την Αιώνια Πόλη μετά το Leonardo da Vinci και το οποίο βρίσκεται 12 χλμ από το κέντρο της Ρώμης. Το αεροδρόμιο Ciampino άνοιξε το 1916 και είναι ένα από τα παλαιότερα εν ενεργεία αεροδρόμια, ενώ ήταν και το κύριο αεροδρόμιο της Ρώμης μέχρι το 1960 όταν και άνοιξε το μεγαλύτερο Leonardo da Vinci.

Από τότε η κίνηση στο Αεροδρόμιο Ciampino (CIA) περιορίζεται κυρίως σε πτήσεις με χαμηλού κόστους (low cost) αεροπορικές εταιρίες όπως η Ryanair, easyJet, Wizz Air, Transavia Airlines, Air Berlin. Το αεροδρόμιο μετά από δεκαετίες στασιμότητας είναι τώρα ένα από τα πιο πολυσύχναστα και ταχύτερα αναπτυσσόμενα αεροδρόμια στην Ιταλία, χάρις τον τουρισμός της Ρώμης φυσικά, καθώς οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους έχουν αυξηθεί σημαντικά στο Ciampino.

Μάλιστα η κυκλοφορία έχει αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε το Υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας σκέφτεται για ένα 3 Αεροδρόμιο που θα εξυπηρετεί την Ρώμη, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει μέρος της πλεονάζουσας κίνησης από το Ciampino.


Για να φτάσει κάποιος από το Αεροδρόμιο Ciampino (CIA) προς το κέντρο της Ρώμης υπάρχουν οι εξής επιλογές:

Με Λεωφορεία:
Ο πιο εύκολος τρόπος. Αρκετά λεωφορεία εκτελούν απευθείας δρομολόγια από το αεροδρόμιο Ciampino προς το κέντρο της Ρώμης. Φτάνοντας στο κέντρο, μπορείτε να πάρετε το μετρό, λεωφορείο ή ταξί και να φτάσετε στο ξενοδοχείο σας.

Εταιρίες όπως η Terravision - terravision.eu:
Πραγματοποιεί απευθείας δρομολόγια ανά 20 με 30 περίπου λεπτά από το αεροδρόμιο Ciampino της Ρώμης προς το σιδηροδρομικό σταθμό Termini στο κέντρο της Ρώμης και με διάρκεια διαδρομής περίπου να 40 λεπτά αναλόγως την κίνηση.

Τα εισιτήρια κοστίζουν από 4€ για μονή διαδρομή όταν τα κλείσετε online και 6 αν τα κλείσετε από αεροδρόμιο. Εάν κάνετε κράτηση του εισιτήριου online, μπορείτε να επιλέξετε ώρα αναχώρησης καθώς και θέση στο λεωφορείο, ενώ αν για οποιοδήποτε λόγο χάσετε το λεωφορείο που έχετε κάνει την κράτηση το εισιτήριο εξακολουθεί να ισχύει για την επόμενη αναχώρηση. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι δωρεάν.

Η ίδια διαδρομή ισχύει και από το σταθμό Termini στο κέντρο της Ρώμης προς το Αεροδρόμιο όταν φεύγετε από Ρώμη.
Όταν φεύγετε από το Αεροδρόμιο για Ρώμη, τα λεωφορεία θα τα βρείτε κοντά στην έξοδο από το terminal.
Όταν φεύγετε από Ρώμη για Αεροδρόμιο, τα λεωφορεία θα τα βρείτε στην οδό (Via Marsala 29) στην αριστερή πλευρά του σταθμού Termini.

Πρώτη Αναχώρηση από Αεροδρόμιο Ciampino 08.15
Τελευταία Αναχώρηση από Αεροδρόμιο Ciampino 00.15

Πρώτη Αναχώρηση από Σταθμό Termini (Ρώμη) 04.30
Τελευταία Αναχώρηση από Σταθμό Termini (Ρώμη) 21.20Το SIT Bus Shuttle - Sitbusshuttle.com:
Αυτή η υπηρεσία μεταφοράς με λεωφορείο εξυπηρετεί την πόλη Ciampino, το αεροδρόμιο Ciampino και τον κεντρικό Σταθμό Termini στο κέντρο της Ρώμης. Με απευθείας δρομολόγια ανά 30 περίπου λεπτά από το αεροδρόμιο Ciampino της Ρώμης προς το σιδηροδρομικό σταθμό Termini και με διάρκεια διαδρομής περίπου τα 40 λεπτά αναλόγως την κίνηση.

Τα εισιτήρια κοστίζουν από 4€ για μονή διαδρομή και για τα παιδιά κάτω των 4 ετών είναι δωρεάν.

Εάν κάνετε κράτηση του εισιτήριου online και για οποιοδήποτε λόγο χάσετε το λεωφορείο που έχετε κάνει την κράτηση το εισιτήριο εξακολουθεί να ισχύει για την επόμενη αναχώρηση.

Την ίδια διαδρομή κάνετε και από το σταθμό Termini στο κέντρο της Ρώμης προς το Αεροδρόμιο, όταν φεύγετε από την Ρώμη.

Όταν φεύγετε από το Αεροδρόμιο για Ρώμη, τα λεωφορεία θα τα βρείτε κοντά στην έξοδο από το terminal. Όταν φεύγετε από Ρώμη για Αεροδρόμιο, τα λεωφορεία θα τα βρείτε στην οδό (Via Marsala 5) κοντά στον Σταθμό Termini, μπροστά από το ξενοδοχείο Hotel Royal Santina.

Πρώτη αναχώρηση από Αεροδρόμιο Ciampino 07.45
Τελευταία αναχώρηση από Αεροδρόμιο Ciampino 23.15

Πρώτη αναχώρηση από σταθμό Termini (Ρώμη) 04.30
Τελευταία αναχώρηση από σταθμό Termini (Ρώμη) 21.30

Με ATRAL Bus - atral-lazio.com:
Με αυτή την υπηρεσία μεταφοράς με λεωφορείο έχετε 2 επιλογές να φτάσετε από το Αεροδρόμιο Ciampino προς το κέντρο της Ρώμης και αντίστροφα.

1) Απευθείας δρομολόγιο από το Αεροδρόμιο Ciampino προς το κέντρο της Ρώμης (Σταθμό Termini).
2) Από Αεροδρόμιο Ciampino προς σταθμό Μετρό Anagnina και από εκεί με την Γραμμή Α (μετρό) προς το κέντρο της Ρώμης.

1) Διαδρομή Αεροδρόμιο Ciampino προς Ρώμη (Σταθμό Termini).
Με απευθείας δρομολόγια από το αεροδρόμιο Ciampino προς το κέντρο της Ρώμης (Σταθμό Termini).
Η διαδρομή διαρκεί περίπου 40 λεπτά, ανάλογα με την κίνηση. Το εισιτήριο κοστίζει 3,9€ για μονή διαδρομή και 6,9€ με επιστροφή και μπορείτε να τα αγοράσετε είτε online, είτε από τα εκδοτήρια στον χώρο των αφίξεων του αεροδρομίου είτε ακόμα μέσα στα λεωφορεία.

Η ίδια διαδρομή ισχύει και από το σταθμό Termini στο κέντρο της Ρώμης προς το Αεροδρόμιο.
Όταν φεύγετε από το Αεροδρόμιο για Ρώμη, τα λεωφορεία θα τα βρείτε κοντά στην έξοδο από το terminal.
Όταν φεύγετε από Ρώμη για Αεροδρόμιο, τα λεωφορεία θα τα βρείτε στην οδό (Via Giovanni Giolitti 12-14) 20 μέτρα περίπου από την κύρια είσοδο του Σταθμού Termini.

Πρώτη αναχώρηση από Αεροδρόμιο Ciampino 04.00
Τελευταία αναχώρηση από Αεροδρόμιο Ciampino 23.50

Πρώτη αναχώρηση από σταθμό Termini (Ρώμη) 04.50
Τελευταία αναχώρηση από σταθμό Termini (Ρώμη) 00.00


2) Διαδρομή Αεροδρόμιο Ciampino προς (Σταθμό μετρό Anagnina).
Απευθείας δρομολόγια από το αεροδρόμιο Ciampino προς το Σταθμό του Μετρό Anagnina, με την διαδρομή να διαρκεί περίπου 20 λεπτά, ανάλογα με την κίνηση.
Από τον Σταθμό του Μετρό Anagnina, μπορείτε με την Γραμμή Α του Μετρό να φτάσετε προς το κέντρο της Ρώμης σε περίπου 20 λεπτά.

Το εισιτήριο κοστίζει 1,2€ για μονή διαδρομή και μπορείτε να τα αγοράσετε είτε online, είτε από τα εκδοτήρια στον χώρο των αφίξεων του αεροδρομίου είτε ακόμα μέσα στα λεωφορεία. Φυσικά από εκεί και πέρα, από τον σταθμό μετρό Anagnina, χρησιμοποιείτε επιπλέον κανονικά και το εισιτήριο του Μετρό 1,5€.

Η ίδια διαδρομή ισχύει και από το σταθμό Termini στο κέντρο της Ρώμης προς το Αεροδρόμιο.
Όταν φεύγετε από το Αεροδρόμιο για Ρώμη, τα λεωφορεία θα τα βρείτε κοντά στην έξοδο από το terminal.
Όταν φεύγετε από Ρώμη για Αεροδρόμιο και αφού με το Μετρό φτάσετε στην στάση Anagnina, η στάση του λεωφορείου βρίσκεται κοντά στην είσοδο του μετρό.

Αυτή η επιλογή, συνδυασμού λεωφορείου & Μετρό είναι καλή για αυτούς που έχουν κλείσει το ξενοδοχείο ή το διαμέρισμα τους κοντά σε Πλατεία της Ισπανίας, σε σταθμό Barberini, κοντά στο Βατικανό και γενικά για αυτούς που θα χρησιμοποιούσαν την Γραμμή Α του μετρό για να φτάσουν στο κατάλυμα τους.

* Με το που παίρνετε τις αποσκευές σας και κατευθύνεστε προς την έξοδο του αεροδρομίου, θα δείτε τα κιόσκια να διαφημίζουν τις περισσότερες από αυτές τις εταιρίες. Κατευθυνθείτε εκεί, αγοράστε το εισιτήριο σας αν δεν έχετε αγοράσει online και μην ανησυχείτε θα σας δώσουν και οδηγίες για το που περιμένουν τα λεωφορεία. Πολύ απλά. Οι τιμές είναι συνήθως από 4€ περίπου για μονή διαδρομή με διάρκεια περίπου 30 με 40 λεπτά, αναλόγως με την κίνηση.

* Γενικά όταν φεύγετε από Ρώμη για το Αεροδρόμιο Ciampino, τα λεωφορεία μπορεί να είναι γεμάτα και πολύ απασχολημένος, ειδικά στην υψηλή τουριστική περίοδο. Για αυτό τον λόγο καλό θα ήταν να βγάζετε τα εισιτήρια σας από νωρίς και όχι την τελευταία στιγμή και βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο μπροστά σας για να φτάσετε στο αεροδρόμιο.

Με Τραίνο:
Αν και δεν υπάρχει άμεση σιδηροδρομική σύνδεση από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της Ρώμης, υπάρχουν λεωφορεία διαθέσιμα COTRAL / Schiaffini ακριβώς έξω από το τερματικό σταθμό του αεροδρομίου κάθε 30 λεπτά περίπου, που μεταφέρει τους επιβάτες στο κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη του Ciampino. (5 λεπτά απόσταση - τιμή εισιτηρίου 1€).
Οι επιβάτες στη συνέχεια παίρνουν το τρένο για το κεντρικό σταθμό Termini της Ρώμης και σε 15 με 20 λεπτά βρίσκονται στο κέντρο. Τιμή εισιτηρίου 1,5€.

Με Ταξί:
Μπορείτε να νοικιάσετε ταξί από το Ciampino προς Ρώμη για 30 με 35€, Η ταρίφα δηλαδή από το αεροδρόμιο προς όλους τους προορισμούς εντός των τειχών του Αυρηλίου (τείχη της πόλης) που οριοθετούν την κεντρική περιοχή της πόλης της Ρώμης, είναι 30€Δείτε τις επίσημες τιμές. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται οι αποσκευές και μέγιστος αριθμός επιβατών 4 άτομα.

Παρακάτω στην εικόνα βλέπετε που βρίσκετε το αεροδρόμιο Ciampino από το κέντρο της Ρώμης.