Αππία οδός (Via Appia Antica), Ρώμη


Η Αππία οδός (Via Appia) ήταν κάποτε ένας από τους πιο σημαντικούς δρόμους του κόσμου, ο πιο διάσημος και πιο μεγάλος από όλους τους δρόμους που ακτινοβολούσε από τη Ρώμη προς τα πέρατα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η Αππία οδός Άρχιζε από τη Ρώμη και έφτανε στο λιμάνι της πόλης του Μπρίντιζι. Οφείλει το όνομά της στον Κλαύδιο Άππιο, ο οποίος κατασκεύασε το πρώτο τμήμα του το 312 π.Χ.
Στις αρχές του 6 αιώνα μ.Χ. ο δρόμος αυτός εγκαταλείφτηκε και καταστράφηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του.


Φωτογραφία: Atilla2008

Η Via Appia ξεκίνησε στο Circus Maximus, περνώντας κατά μήκος από τα Λουτρά του Καρακάλλα, και αργότερα, το Aurelian Wall. η Αππία Οδός ακολούθησε τη δυτική ακτή, τελικά καταλήγει σε Capua, Καμπανία Τάραντα. Τελικά, η Αππία Οδός έκανε όλη τη διαδρομή προς το λιμάνι της πόλης του Μπρίντιζι στην νοτιοανατολική ακτή της Ιταλίας, 560 χιλιόμετρα από τη Ρώμη.



Φωτογραφία: Atilla2008

Σήμερα η Αππία οδός ξεκινά από τα Αυρηλιανά Τείχη στην πύλη Porta San Sebastiano.

Φωτογραφία: David Curry

Η Via Appia είναι επίσης πλούσια σε μύθους και Ιστορίες. Ο χριστιανικός μύθος λέει ότι σε αυτόν τον δρόμο εμφανίστηκε ο Χριστός στον Άγιο Πέτρο καθώς έφευγε από την Ρώμη. Αυτό το όραμα του Χριστού τον ανάγκασε να επιστρέψει στην πόλη.
Επίσης Ιστορικά λέγετε ότι εδώ σε αυτό τον δρόμο σταυρώθηκαν περισσότεροι από 6000 δούλοι, για μέχρι και 130 μίλια κατά μήκος του δρόμου, μετά την εξέγερση του σκλάβου Σπάρτακου το 73 π.Χ.