Λουτρά του Καρακάλλα (Θέρμες του Καρακάλλα)

Ο Καρακάλλας (188 - 217) ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας που κυβέρνησε από το 211 έως το 217 μ.Χ. Το πραγματικό του όνομα ήταν Λούκιος Σεπτίμιος Βασσιανός, το οποίο άλλαξε σε Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος, επειδή ο πατέρας του ήθελε να συνδέσει την οικογένειά του με την περίφημη δυναστεία των Αντωνίνων.
Το παρατσούκλι Καρακάλλα δόθηκε σε αυτόν επειδή είχε την τάση να φοράει έναν μακρύ γαλατικό μανδύα με αυτό το όνομα.
Τα Λουτρά του Καρακάλλα ολοκληρώθηκαν και άνοιξαν το 217 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Αυτοκράτορα Καρακάλλα, ως το μεγαλύτερο συγκρότημα λουτρών στον κόσμο. Τα λουτρά λειτουργούσαν για πάνω από 300 χρόνια.

Λουτρά του Καρακάλλα (Θέρμες του Καρακάλλα)
Φωτογραφία: Vicky

Τα ερείπια από κόκκινα τούβλα των Λουτρών του Καρακάλλα βρίσκονται νοτιοανατολικά του κέντρου της Ρώμης και ήταν τεράστια κτίρια, με τεράστιους θόλους, με τοιχογραφίες που κάλυπταν τα τεράστια δωμάτια.
Αυτή η τεράστια έκταση των 27 στρεμμάτων με τις εγκαταστάσεις μπορούσαν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 1.600 ανθρώπους ταυτοχρόνως, ενώ συνολικά τα λουτρά μπορούσαν να εξυπηρετήσουν μεταξύ 6.000 και 8.000 επισκέπτες καθημερινά.

Σε μια εποχή όπου τα δημόσια λουτρά και γενικά οι εγκαταστάσεις υγιεινής ήταν πολύ σημαντικές και ο συνωστισμός μεγάλος, τα περισσότερες από πενήντα δημόσια λουτρά στην Αυτοκρατορική Ρώμη έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη Ρωμαϊκή κοινωνία και στην ζωή των πολιτών. Όχι μόνο βελτίωνε την υγιεινή των πολιτών της, αλλά η θέρμες ήταν επίσης χώροι όπου οι Ρωμαίοι ερχόντουσαν να κοινωνικοποιηθούν και να χαλαρώσουν.

Τα Λουτρά του Καρακάλλα (Terme di Caracalla) ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό συγκρότημα για μπάνια και πισίνες για κολύμβηση. Ήταν στην πραγματικότητα ένα πολυλειτουργικό κέντρο αναψυχής και στέγαζε γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, κήπους, γκαλερί τέχνης, εστιατόρια, ακόμη και οίκους ανοχής.

Λουτρά του Καρακάλλα (Θέρμες του Καρακάλλα)
Φωτογραφία: Francis Norman

Το συγκρότημα ήταν γνωστό επίσης και για το πλούσιο εσωτερικό του, καθώς υπήρχαν μαρμάρινα καθίσματα, ψηφιδωτά που κάλυπταν τους τοίχους και τα δάπεδα, σιντριβάνια και αγάλματα.

Ένα πολύπλοκο σύστημα διανομής νερού εξασφάλιζε την σταθερή ροή του νερού από το υδραγωγείο Aqua Marcia. Κάτω από τα κύρια κτίρια ήταν δύο επίπεδα, το ανώτερο χρησιμοποιήθηκε για την θέρμανση του νερού, το κατώτερο χρησιμοποιήθηκε για την αποστράγγιση των υδάτων. Τα λουτρά ήταν πλήρως λειτουργικά μέχρι το 537 μ.Χ. όταν οι Γότθοι κατέστρεψαν το υδραγωγείο, διακόπτοντας και την παροχή νερού.

Εισιτήριο εισόδου για τα Λουτρά του Καρακάλλα. Επισκεφτείτε αυτό το συγκλονιστικό μνημείο που σώζεται για να νιώσετε την αληθινή ατμόσφαιρα της αρχαίας Ρώμης. Δεν ήταν απλά ένα μέρος για λουτρό αλλά το σημείο συνάντησης όλων των πολιτών. Κλείστε το εισιτήριο σας online και Κερδίστε χρόνο και χρήμα. Θα παραλάβετε τα εισιτήρια με E-mail, θα τα εκτυπώσετε και είστε έτοιμοι.

Αμέλεια, λεηλασίες και ένας σεισμός μετέτρεψε αυτό το μεγάλο αρχιτεκτονικό συγκρότημα σε ερείπια. Αλλά ακόμα και αυτά τα ερείπια συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες χάρη στο τεράστιο μέγεθος και το μεγαλείο τους.

Λουτρά του Καρακάλλα (Θέρμες του Καρακάλλα)
Φωτογραφία: edk7

Λουτρά του Καρακάλλα (Θέρμες του Καρακάλλα)
Φωτογραφία: Colin Sabin

Λουτρά του Καρακάλλα (Θέρμες του Καρακάλλα)
wiki

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνήθως, τα λουτρά του Καρακάλλα μετατρέπονται σε μουσική σκηνή, με πολλές εκδηλώσεις να γίνονται στον χώρο αυτό.

Λουτρά του Καρακάλλα (Θέρμες του Καρακάλλα)
Φωτογραφία: HEN-Magonza