Συνοικία Πράτι (Prati)

Το Prati στην Ρωμαϊκή Εποχή:
Prati είναι το όνομα της εικοστής δεύτερης συνοικίας του κέντρου της Ρώμης XXII. Είναι μια ιστορική Συνοικία της Ρώμης, που συνορεύει με το βόρειο τμήμα του κράτους του Βατικανού.
Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους η σημερινή συνοικία Prati αποτελούνταν από αμπέλια, λιβάδια και κήπους, όπως οι κήποι της Δομιτίας σύζυγος του αυτοκράτορα Δομιτιανού.
Εξ ου και το όνομα του prati (λιβάδι).
Τουλάχιστον μέχρι το 1883 περίπου υπάρχει μια τεράστια έκταση καλλιεργούμενων αγρών, φυσικά λιβάδια και βοσκοτόπια. Μετά το 1883 υπήρξαν οι πρώτες παρεμβάσεις στέγασης και αστικοποίησης υπό την παπική κυβέρνηση.

Συνοικία Πράτι (Prati)
Piazza Cavour. Φωτογραφία: Adam Smok (flickr)

Η περιοχή επίσης και λόγο του γεγονότος ότι ήταν μεγάλη με τεράστιες εκτάσεις λιβαδιών, ήταν και περιοχή μαχών. Άλλες φορές το ορμητήριο και ο χώρος στρατοπέδευσης ξένων δυνάμεων, Βησιγότθων, Βάνδαλων και άλλων που θέλησαν να κατακτήσουν την Ρώμη. Και άλλες φορές οι στρατοπεδεύσεις των Ρωμαίων κατά των εισβολέων για την υπεράσπισης της Ρώμης.

Συνοικία Πράτι (Prati)
Φωτογραφία: Stephan Alberola (flickr)

Το Prati του Σήμερα:
Είναι μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της Ρώμης, με το Βατικανό να είναι δίπλα και γενικά τα μουσεία του Βατικανού, καθώς και την Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Λόγω της κατοικίας του Πάπα, είναι επίσης και μια από τις ασφαλέστερες περιοχές της Ρώμης.

Η περιοχή Prati σήμερα προσφέρει μια ήσυχη, πιο ήρεμη και εναλλακτική λύση για τους τουρίστες που επιθυμούν να είναι μεν κοντά στα αξιοθέατα της Ρώμης, αποφεύγοντας ταυτόχρονα το πολύβοο κέντρο της πόλης. Σε αντίθεση με το κέντρο της Ρώμης, όπου αργά τη νύχτα οι γλεντζέδες μπορεί να είναι κάπως θορυβώδες, η περιοχή Prati είναι σταθερά πιο ήσυχη και γαλήνια.
Δεν λείπουν φυσικά τα εστιατόρια και η διασκέδαση, καθώς υπάρχει μια πληθώρα από καλά εστιατόρια και πιτσαρίες στην περιοχή, αλλά και μπαράκια, παμπ με ζωντανή μουσική για όλα τα γούστα. Τζαζ, ροκ, ζωντανή μουσική, μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Μια δημοφιλής περιοχή είναι το Alexanderplatz και Fonclea.

Για όσους αγαπούν τα ψώνια, εδώ θα βρουν άφθονες ευκαιρίες, καθώς η περιοχή Prati διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από καταστήματα. Δύο διάσημοι εμπορικοί δρόμοι στην περιοχή είναι η Via Ottaviano και η Via Cola di Rienzo. Η πολυσύχναστη Via Cola di Rienzo, έναν από τους πιο διάσημους δρόμους της Ρώμης, και σταθερά κατατάσσεται μεταξύ των πιο σημαντικών εμπορικών οδών της πόλης.

Συνοικία Πράτι (Prati)

* Για την καλύτερη θέα προς τον εντυπωσιακό τρούλο του καθεδρικού Ναού του Αγίου Πέτρου, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από ότι στο εστιατόριο του τελευταίου ορόφου στο Atlante Star Hotel. Το σκηνικό είναι τόσο εντυπωσιακό, που το ξενοδοχείο έχει γίνει ένα δημοφιλές μέρος για γάμους.

Συνοικία Πράτι (Prati)

Αξιοθέατα:
Επίσκεψη φυσικά στα μουσεία του Βατικανού.
Το Palazzo di Giustizia η έδρα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Η πλατεία Piazza Cavour.