Το Στόμα της Αλήθειας (Bocca Della Verita)

Το Στόμα της Αλήθειας (Bocca della Verita στα Ιταλικά) είναι ένας μαρμάρινος δίσκος με σκαλισμένο ένα γενειοφόρο προσωπείο. Σύμφωνα με τον μύθο, το στόμα του προσωπείου κλείνει εάν κάποιος ψεύτης βάλει το χέρι του σε αυτό.

Αυτός ο μύθος προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Λέγεται ότι η σύζυγος ενός πλουσίου Ρωμαίου ευγενούς κατηγορήθηκε για μοιχεία.

Η γυναίκα αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά ο σύζυγός της ήθελε να την βάλει σε δοκιμασία βάζοντας το χέρι της μέσα στο πέτρινο στόμα.



Σύμφωνα με το μύθο που κράτησε ακόμη και κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, το στόμα της αλήθειας χρησιμοποιήθηκε σαν ανιχνευτής ψεύδους για εκείνους οι οποίοι κατηγορούνταν για διάπραξη ψευδορκίας ή μοιχείας. Τους πήγαιναν στο στόμα της αλήθειας, ενώ ένας δήμιος κρυβόταν πίσω από το δίσκο με ένα σπαθί έτοιμος να χτυπήσει.

Ο θρύλος έγινε τόσο δημοφιλής και μέρος της κοινωνίας και του πολιτισμού που έχει επιβιώσει ακόμη και σήμερα. Όταν οι γονείς αντιλαμβάνονται ότι τα παιδιά τους λένε ψέματα, τα "απειλούν" ότι θα τα πάνε στο στόμα της Αλήθειας.

Ο μαρμάρινος δίσκος ζυγίζει περίπου 1300 κιλά και πιθανότατα απεικονίζει το πρόσωπο του θεού ωκεανού και για άλλους τον αρχαίο θεό του ποταμού Τίβερη.

Πέρα από τον μύθο βέβαια, αν και οι ιστορικοί δεν είναι απολύτως βέβαιοι για το ποιος ήταν ο αρχικός σκοπός του δίσκου, θεωρείτε ότι πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως αρχαίο καπάκι φρεατίου, ή για μέρος ενός αρχαίου σιντριβανιού.
Αν και οι περισσότεροι μελετητές θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκε ως κάλυμμα αποστράγγισης στο κοντινό ναό του Νικητήριου Ηρακλή ή Ελαίου Ηρακλή (Hercules Invictus).
Τον 13 αιώνα, ο δίσκος πιθανότατα αφαιρέθηκε από τον ναό και τοποθετήθηκε στον τοίχο της εκκλησίας Santa Maria Cosmedin, μια εκκλησία που χτίστηκε αρχικά τον 6ο αιώνα πάνω σε αρχαίο ναό που ήταν μέρος του Forum Boarium, (Αγορά βοοειδών) ενώ τον 17 αιώνα, τελικά μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση μέσα στην στοά του ναού.

Ο δίσκος είναι τόσο διάσημος που ακόμα και το Χόλιγουντ τον χρησιμοποίησε σε μια από τις ταινίες του, Διακοπές στη Ρώμη 1953. Σε μία από τις πιο αξέχαστες σκηνές, ο Γκρέγκορι Πεκ, μπροστά σε μια τρομοκρατημένη Όντρεϊ Χέπμπορν, βάζει τολμηρά το χέρι του μέσα στο στόμα της αλήθειας.

Το Στόμα της Αλήθειας βρίσκεται στην στοάς της εκκλησίας Santa Maria in Cosmedin, στην πλατεία Piazza della Bocca della Verita και είναι η αιτία για τις ουρές των τουριστών, προσελκύοντας αφθονία επισκεπτών οι οποίοι κολλούν προκλητικά το χέρι τους στο στόμα.

Στην εκκλησία αυτή βρίσκεται και η κάρα του Αγίου Βαλεντίνου, ενώ στην πλατεία Piazza della Bocca della Verita (Mπόκα Nτελα Βεριτά) υπάρχουν μεταξύ άλλων και ο Ναός του Νικητήριου Ηρακλή (Hercules Olivarius), ο Ναός του θεού Πορτούμνου (Tempio di Portuno) καθώς και η Αψίδα του Ιανού. Βρίσκονται κοντά στο Circus Maximus.

Φωτογραφία: flickr

Φωτογραφία: trekearth