Από Αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο προς το κέντρο της Ρώμης

Οι περισσότεροι επισκέπτες που φτάνουν την Ρώμη, προσγειώνονται στο διεθνές αεροδρόμιο Leonardo da Vinci (FCO), ευρύτερα γνωστό ως Φιουμιτσίνο (Fiumicino).
Το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο είναι το κύριος, ο μεγαλύτερος και πιο πολυσύχναστος αερολιμένας της Αιώνιας Πόλης που εξυπηρετεί τόσο τις εγχώριες όσο και τις διεθνείς πτήσεις.

Βρίσκεται 32 χλμ δυτικά του κέντρου της πόλης και έχει 4 τερματικούς σταθμούς (Τ1, Τ2, Τ3 και Τ5) που εξυπηρετούν όλες τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες.

Από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο (FCO) μπορεί κάποιος να φτάσει στο κέντρο της Ρώμης με 3 τρόπους:

1) Από το Αεροδρόμιο στο κέντρο της Ρώμης με Τρένο:

Το τοπικό τρένο είναι η ταχύτερη επιλογή για να σας πάει από το Φιουμιτσίνο προς το κέντρο της Ρώμης. Ο σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται μπροστά από το Terminal 3 των αφίξεων και υπάρχουν δύο τύποι τρένων που σας μεταφέρουν στο κέντρο της Ρώμης: Το Leonardo Express και ο Προαστιακός.

- Το Τρένο Αεροδρομίου Leonardo Express:
Το τρένο αεροδρομίου Leonardo Express είναι απλά ο καλύτερος, ο πιο γρήγορος και πιο άνετος τρόπος να σας μεταφέρει απευθείας (χωρίς στάσεις) προς τον σταθμό Termini, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης. Από το κέντρο μπορείτε να πάρετε τo μετρό ή τα πολλά λεωφορεία που πηγαίνουν σε όλη την πόλη.

Ο μόνος λόγος να μην χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία είναι το κόστος, είναι περίπου διπλάσιο από το κόστος των ανταγωνιστικών τοπικών τρένων και λεωφορείων.

Αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο: Πρώτη 06:23 και Τελευταία αναχώρη στις 23:23.
Αναχωρήσεις από Ρώμη (Termini): Ξεκινούν από τις 05:35 με τελευταία στις 22:35.
Αναχωρήσεις κάθε 15 λεπτά και με διάρκεια 32 λεπτά. Τιμές 17€ το άτομο.

- Προαστιακό Τρένο FL1:
Με την Γραμμή, Fiumicino - Fara Sabina / Orte (FL1) είναι πιο φθηνή 8€ το εισιτήριο ανά άτομο (μονή διαδρομή) και συχνά πιο βολικό, δεδομένου ότι σταματά στους σταθμούς Trastevere 27 λεπτά, Ostiense 32 λεπτά και Tiburtina 47 λεπτά.
Σταθμοί που βρίσκονται σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνοικίες της Ρώμης και συνδέονται εύκολα με τη δημόσια συγκοινωνία με το κέντρο της πόλης.

Στο σταθμό Ostiense, η υπηρεσία αυτή συνδέεται με το μετρό της γραμμής Β. Η συγκεκριμένη γραμμή ΔΕΝ σταματάει στον σταθμό Termini.

Αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο: Πρώτη 05:57 και Τελευταία αναχώρηση: 23:27.
Αναχωρήσεις από Ρώμη: Πρώτη 05:57 και Τελευταία αναχώρηση: 23:27.
Αναχωρήσεις κάθε 15 λεπτά τις καθημερινές και κάθε 30 το Σαββατοκύριακο. Τιμές 8€ το άτομο.

* Αυτή είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή αν το ξενοδοχείο που έχετε κλείσει είναι οπουδήποτε στην συνοικία Τραστέβερε, ή του Campo de 'Fiori, στην Πιάτσα Ναβόνα, ή στην περιοχή του Πάνθεον.

* Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν είτε online ή από τα μηχανήματα εισιτηρίων πριν την είσοδό σας στις πλατφόρμες.


2) Με λεωφορεία:

Υπάρχουν τρεις γραμμές λεωφορείων διαθέσιμες για να σας μεταφέρει από το αεροδρόμιο Fiumicino προς το κέντρο της Ρώμης. Τα εισιτήρια κοστίζουν από 4 έως 8€ μονή διαδρομή και το ταξίδι μεταξύ Fiumicino και Ρώμης είναι περίπου 40 με 70 λεπτά, αναλόγως την κίνηση και με το πόσες στάσεις κάνουν.

Τρέχουν μεταξύ 04.30 και 20.00 από την Ρώμη, καθώς και μεταξύ 08.00 και 20.00 από το Φιουμιτσίνο. Οι στάσεις στο κέντρο της Ρώμης είναι στην Piazza Indipendenza (κοντά στο σταθμό Termini) και Via Crescenzio (κοντά στο Castel Sant'Angelo). Η διαδρομή μεταξύ Αεροδρομίου και Termini διαρκεί περίπου 50 λεπτά.


3) Με ταξί:

Τα ταξί στη Ρώμη είναι λευκά. Η Μεταφορά με ταξί προς το κέντρο της πόλης έχει καθοριστεί από τις αρχές της Ρώμης σε μια φιξ αμοιβή των 48€ συμπεριλαμβάνοντας 4 επιβάτες και τις αποσκευές τους.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι «το κέντρο της πόλης», αναφέρεται στην περιοχή εντός των τειχών του Αυρηλίου / αρχαία τείχη - όλοι οι άλλοι προορισμοί χρεώνονται από το ταξίμετρο. Περίπου 45 λεπτά η διαδρομή αναλόγως την κίνηση.