Αψίδα του Κωνσταντίνου (Arco di Costantino)


Ακριβώς δίπλα στο Κολοσσαίο βρίσκεται η Αψίδα του Κωνσταντίνου, που χτίστηκε στις αρχές του τέταρτου αιώνα για να γιορτάσει τη νίκη του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνου επί του Αυτοκράτορα Μαξέντιου. 

Η αψίδα, διακοσμημένη με αγάλματα και ανάγλυφα έχει επιζήσει ανά τους αιώνες σχετικά αλώβητη.

Η Αψίδα του Κωνσταντίνου είναι η πιο πρόσφατη από τις τρεις υπόλοιπες Αυτοκρατορικές αψίδες θριάμβου στη Ρώμη. Οι άλλες, η Αψίδα του Τίτου και η Αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου βρίσκεται στην κοντινή Ρωμαϊκή Αγορά.

Φωτογραφία: Franco Ovidio Timpanaro

Μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου, η νίκη του στρατού του Κωνσταντίνου πάνω στον αριθμητικά ανώτερο στρατό του Μαξεντίου στη μάχη της Μιλβίας ή Μουλβίας Γέφυρας (Milvian Bridge) του ποταμού Τίβερη το 312 μ.Χ. έφερε επιτέλους ειρήνη στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Για να τιμηθεί αυτή η αξέχαστη νίκη, η Γερουσία της Ρώμης ανέγειρε μια αψίδα του θριάμβου προς τιμήν του Μέγα Κωνσταντίνου, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις λίγα χρόνια αργότερα, το 315 μ.Χ.
Η αψίδα με ύψος 21 μέτρων περίπου και πλάτους 26 μέτρων, διαθέτει τρεις καμάρες εκ των οποίων η κεντρική είναι η πιο μεγάλη, με ύψος που φτάνει τα 12 μέτρα περίπου. Η ζωφόρος της αψίδας απεικονίζει το στρατό του Κωνσταντίνου να οδηγούν τα στρατεύματα του Μαξεντίου προς τον ποταμό Τίβερη. Αυτές οι διακοσμήσεις όμως είναι πολύ χαμηλότερης ποιότητας από εκείνες κατά την εποχή του Αδριανού και του Τραϊανού, γεγονός που δείχνει ότι το καλλιτεχνικό επίπεδο κατά την εποχή του Κωνσταντίνου ήταν σημαντικά χαμηλότερο από ότι στο παρελθόν, πράγμα που δείχνει την σταδιακή πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στο κεντρικό τμήμα του ανώτερου μέρους της αψίδας, υπάρχει αφιερωτική επιγραφή. Στην επιγραφή αυτή γίνετε αναφορά στο θείο, συνδέεται με το όραμα ή το όνειρο ("Εν τούτω νίκα") που λέγεται ότι είδε ο Μ. Κωνσταντίνος πριν από τη νίκη του στη Μουλβία γέφυρα.

Φωτογραφία: Bici crono

Άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μάχη που δόθηκε τότε και που θα έμενε στην ιστορία ως η μάχη της Μιλβίας γέφυρας, είναι το περίφημο όραμα του Κωνσταντίνου, την παραμονή της μεγάλης σύγκρουσης: ο φωτεινός σταυρός, που σχηματιζόταν με τα ελληνικά γράμματα Χ-Ρ, με την επιγραφή «Εν τούτω νίκα»

Κωνσταντίνος πίστευε ότι η απίθανη νίκη του επί του Μαξεντίου ήταν το αποτέλεσμα της βοήθεια του χριστιανικού θεού. Ως αποτέλεσμα ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ενώ αργότερα μετέφερε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη το 325 μ.Χ. (πριν γνωστή ως Βυζάντιο).


Φωτογραφία: Dan Lewry