Πιάτσα ντι Σπάνια (Piazza di Spagna)

Η Πιάτσα ντι Σπάνια (Piazza di Spagna) η αλλιώς Πλατεία της Ισπανίας είναι μία από τις πιο διάσημες πλατείες της Ρώμης, ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία συνάντησης και συνάμα ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης.

Η κομψότητα είναι αναμφισβήτητα το κύριο χαρακτηριστικό της πλατείας, που σε συνδυασμό με το φως του δειλινού, το σιντριβάνι του Bernini, τα μεγαλοπρεπή Ισπανικά σκαλιά, ενός οβελίσκου και της όμορφης εκκλησίας δημιουργούν πραγματικά ένα κάδρο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οίκοι υψηλής ραπτικής & επώνυμοι σχεδιαστές μόδας όπως Gucci, Bulgari & Valentino επέλεξαν να τοποθετήσουν ακριβώς έξω από την πλατεία καταστήματά τους.

Πιάτσα ντι Σπάνια (Piazza di Spagna)
Φωτογραφία: Hans Vaupel

Η Piazza di Spagna, οφείλει το όνομα της στο Palazzo di Spagna, την έδρα της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αγία Έδρα. Διάσημοι ποιητές έζησαν κάποτε εδώ, όπως ο Τζoν Κητς (John Keats) και Πέρσυ Μπυς Σέλεϋ και σήμερα η πλατεία αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας.

Η Πλατεία συνδέετε με την εκκλησία Τρινιτά ντέι Μόντι (Trinità dei Monti) που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου μέσω μιας μεγάλης και πλατιάς σκάλας γνωστή ως Σκαλινάτα (Scalinata di Trinità dei Monti) η αλλιώς Ισπανικά Σκαλιά (Spanish steps) που εδώ και αιώνες αποτελεί κλασικό τόπο συναντήσεων τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους πολυάριθμους τουρίστες.

Η θέα της πόλης από το πλάτωμα αυτό είναι πανοραμική και πολύ όμορφη, ενώ τους ανοιξιάτικους μήνες, η Σκαλινάτα στολίζεται με γλάστρες από ανθισμένες αζαλέες και άλλα άνθη.
Η Γοτθική εκκλησία Τρινιτά ντέι Μόντι (Trinità dei Monti) με πρόσοψη Αναγέννησης έχει δύο καμπαναριά και είναι μια όμορφη Γαλλική εκκλησία, με πολλά έργα ζωγραφικής να διακοσμούν το εσωτερικό της, μεταξύ αυτών και δύο έργα από τον Daniele da Volterra, μαθητή του Μιχαήλ Αγγέλου.
Στο τέλος του δέκατου πέμπτου αιώνα, μόνο ένα μικρό εκκλησάκι υπήρχε πάνω στο λόφο. Το 1495, Ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΒ΄ ανέθεσε την ανέγερση μιας νέας εκκλησίας, αντικαθιστώντας το παρεκκλήσι. Η κατασκευή άρχισε το 1502 και συνεχίστηκε για δεκαετίες μέχρι το 1585 όταν και εγκαινιάστηκε από τον Πάπα.

Ο οβελίσκος ακριβώς μπροστά από την εκκλησία βρισκόταν αρχικά στον Κήπο του Σαλλούστιου (Gardens of Sallust). Το 1788 μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση, κατόπιν αιτήματος του Πάπα Πίου ΣΤ΄ ενώ τα ιερογλυφικά που υπάρχουν στον οβελίσκο, είναι αντιγραφή από τον οβελίσκο στην Πιάτσα ντελ Πόπολο.

Πιάτσα ντι Σπάνια (Piazza di Spagna)
Πιάτσα ντι Σπάνια (Piazza di Spagna)
Φωτογραφία: usabin

Μπροστά από τα Ισπανικά Σκαλιά, βρίσκεται η Fontana della Barcaccia, ένα κομψό σιντριβάνι που σχεδιάστηκε από τον Τζιάν Λορέντζο Μπερνίνι (1598-1680) Gian Lorenzo Bernini. Ο Σχεδιασμός του Bernini, ο οποίος δείχνει ένα ημι-βυθισμένο πλοίο στο κέντρο της λεκάνης, είναι εμπνευσμένη από την υπερχείλιση του Τίβερη το 1598, όταν ένα μικρό σκάφος είχε προσαράξει ως εκεί αφού το νερό είχε υποχωρήσει.

Πιάτσα ντι Σπάνια (Piazza di Spagna)
Φωτογραφία: Emor Perticaroli

Πιάτσα ντι Σπάνια (Piazza di Spagna)
Φωτογραφία: Emor Perticaroli

Πιάτσα ντι Σπάνια (Piazza di Spagna)
Φωτογραφία: Alessandro Capotondi

Πιάτσα ντι Σπάνια (Piazza di Spagna)
Φωτογραφία: sergio

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της πλατείας βρίσκεται και η Colonna dell'Immacolata (Στήλη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου). Η στήλη 12 μέτρων περίπου ύψους βρέθηκε το 1777 κάτω από ένα μοναστήρι και Ανεγέρθηκε εδώ το 1857 για να τιμήσει την Θεοτόκο. Στην κορυφή του, έχει το άγαλμα της Παναγίας.

★★★★★ Δείτε ξενοδοχεία κοντά σε Πιάτσα ντι Σπάνια - Booking.com