Συνοικία Μόντι (Monti)

Το Monti στην Ρωμαϊκή Εποχή:
Τα δρομάκια της συνοικίας Monti έχουν μια μακρά και πολυτάραχη ιστορία. Στην αρχαιότητα το Monti ήταν μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Θα μπορούσε να διαιρεθεί στην άνω πλούσια περιοχή και στην κάτω φτωχή περιοχή (Subura) που ζούσαν τα λαϊκά στρώματα της εποχής, με κακόφημες γειτονιές και πολλούς οίκους ανοχής.
Από εδώ είχε περάσει φυσικά και η Μεσσαλίνα, γνωστή για τις σεξουαλικές τις περιπέτειες που έχουν αφήσει ιστορία.

* Η Μεσσαλίνα ήταν η σύζυγος του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κλαύδιου. Προερχόταν από αριστοκρατική γενιά, απόγονος του Μάρκου Αντώνιου και ξαδέρφη του Αυτοκράτορα Καλιγούλα.

Συνοικία Μόντι (Monti)

Στην περιοχή Subura ήταν και η έδρα των Μονομάχων, καθώς εκεί ήταν και το Ludus Magnus, οι αρένες εκπαίδευσης των Μονομάχων, οι οποίες ήταν οι μεγαλύτερες της Ρώμης. Τα ερείπια είναι ακόμα ορατά.

* Ο Ιούλιος Καίσαρας γεννήθηκε επίσης στην Subura και πιθανώς για αυτό τον λόγο να ήταν πιο κοντά στον λαό της Ρώμης.
Συνοικία Μόντι (Monti)

Το Monti του Σήμερα:
Σήμερα είναι μια όμορφη γωνιά της Ρώμης, γεμάτη μεσαιωνικά σπίτια, λιθόστρωτους δρόμους και καλντερίμια, καλό φαγητό με πολλά εστιατόρια κρυμμένα στα στενά δρομάκια και τις ήσυχες γωνιές, καθώς και μερικά από τα καλύτερα μπαράκια της Ρώμης.

Το Monti με το καλλιτεχνικό και μποέμ πληθυσμό της, έχει γίνει μία από τις πιο ευχάριστες περιοχές της Ρώμης, αποτελώντας ένα καταφύγιο ανάμεσα στις τουριστικές ατραξιόν της Via Nazionale και Via Cavour, και πολύ περισσότερο της δημοφιλείς περιοχές όπως το Campo de 'Fiori και την Piazza Navona.

Συνοικία Μόντι (Monti)
wiki

Διατηρώντας ακόμα την παράδοση με μικρές μπουτίκ, καταστήματα με ρούχα, αντίκες και τεχνίτες κάνουν το Monti μια συναρπαστική γειτονιά για να εξερευνήσετε.

Περιδιαβαίνοντας τα πλακόστρωτα σοκάκια, είναι πιθανό να ακούσει κανείς το βουητό των ραπτομηχανών ενός σχεδιαστή ή το γδούπο ενός σφυριού από κάποιο κοσμηματοπωλείο.

Σε κεντρική τοποθεσία ανάμεσα στην Piazza Venezia και το Colosseum, είναι μια συναρπαστική γειτονιά για να εξερευνήσετε.
Αξιοθέατα:
Χάρη στη θέση του, το Monti είναι γεμάτο από αρχαιολογικούς χώρους: Κολοσσαίο, η Βασιλική Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, μέρος από το Forum Romanum, το Ludus Magnus οι αρένες των μονομάχων, Domus Aurea ένα πολυτελές παλάτι του Νέρωνα, ενός από τους πιο διαβόητους αυτοκράτορες της Ρώμης.

Ο χώρος εμπορικών συναλλαγών της Αρχαιας Ρώμης, markets of Trajan, γνωστό ως αγορές του Τραΐανού.. είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένα και αξίζει μια επίσκεψη, έστω και μόνο για την εικόνα που μας δίνει για την τότε καθημερινή ζωή των Ρωμαίων πολιτών, καθώς και την στήλη του Τραϊανού.
Την Santa Maria Maggiore, την μεγαλύτερη εκκλησία της πόλης αφιερωμένη στην Παναγία, θα δείτε ακόμα ερείπια υδραγωγείων κ.α.