Το Κολοσσαίο της Ρώμης - Colosseo

Το Κολοσσαίο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα σήμερα στην Ρώμη. Το Αμφιθέατρο βρίσκεται στην ΝΑ. πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς (Forum Romanum).

Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ., συνεχίστηκε την εποχή του Τίτου και ολοκληρώθηκε όταν ήταν Αυτοκράτορας ο Δομιτιανός 80 μ.Χ. Ονομαζόταν αμφιθέατρο των Φλαβίων, από το όνομα της δυναστείας των Αυτοκρατόρων που το έκτισαν. 

Για να κατασκευαστεί, εργάστηκαν χιλιάδες Ιουδαίοι αιχμάλωτοι που είχαν συλληφθεί από τον Τίτο μετά την καταστροφή των Ιεροσολύμων.

Κολοσσαίο - (Colosseo)

Πήρε το όνομά του από το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε.

Μπορούσε να χωρέσει 55.000 θεατές και οι διαστάσεις του ήταν τεράστιες: 156 x 188 μέτρα και το ύψος του ξεπερνούσε τα 48 μέτρα, ενώ είχε και 4 ορόφους. Ο τελευταίος όροφος προοριζόταν για τις γυναίκες και τις κατώτερες τάξεις των πολιτών, ενώ ο πρώτος για τους επιφανείς πολίτες.
Πάνω από την αρένα υπήρχε μια μεγάλη τέντα, προκειμένου οι θεατές να προστατεύονται από τον ήλιο. Οι πολλές πύλες έδιναν επίσης στο Κολοσσαίο τη δυνατότητα να γεμίσει μέσα σε 15 λεπτά, και να αδειάσει μέσα σε μόλις 5. Οι θεατές έμπαιναν στο κτήριο μέσα από 80 εισόδους, 4 από τις οποίες χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τους Ρωμαίους γερουσιαστές και άρχοντες.

Το εσωτερικό του ήταν χωρισμένο σε κερκίδες, ενώ στο κέντρο του υπήρχε η αρένα η οποία χωριζόταν από τις κερκίδες με ένα ψηλό βάθρο. Κάτω από την αρένα βρίσκονταν τα υπόγεια. Εκεί βρίσκονταν τα κλουβιά με τα ζώα, τα οποία μπορούσαν να ανυψωθούν για να ανεβαίνουν τα ζώα στην αρένα, καθώς και οι μηχανικές συσκευές του κτηρίου.

Κολοσσαίο - (Colosseo)

Στην αρένα οδηγούσαν δύο πύλες: η «πύλη της ζώσης σαρκός», από την οποία οι μονομάχοι εισέρχονταν στην αρένα, και η «νεκρική πύλη», από την οποία απομακρύνονταν οι νεκροί της μάχης.

Το Κολοσσαίο έμεινε θρυλικό ως το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων που απολάμβανε η Ρωμαϊκή αυλή, πραγματοποιούνταν αγώνες με ελεύθερη είσοδο, οι οποίοι διοργανώνονταν από τους αυτοκράτορες για να αυξάνουν την δημοτικότητά τους
Οι αγώνες διαρκούσαν μία μέρα ή και περισσότερες. Ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και εξωτικά ζώα, και ολοκληρώνονταν με τις μονομαχίες μεταξύ ζώων και μονομάχων, ή μόνο μεταξύ μονομάχων. Εκεί γίνονταν επίσης μαρτύρια χριστιανών.


Κολοσσαίο - (Colosseo)

Οι μονομάχοι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου ή δούλοι. Το 80 μ.Χ. πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κολοσσαίου, με αγώνες που διήρκεσαν συνολικά 100 ημέρες! Ενώ κατά τη διάρκεια των μονομαχιών, θανατώθηκαν πάνω από 9.000 άγρια ζώα.

Το Κολοσσαίο λειτούργησε για περίπου 400 χρόνια, με μια διακοπή μεταξύ των ετών 217-238 μ.Χ., εξαιτίας ενός κεραυνού που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του. Μετά από σεισμούς και λεηλασίες κατά την διάρκεια των αιώνων είναι σήμερα ερείπιο και ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της σύγχρονης Ρώμης.


★★★★★ Δείτε ξενοδοχεία κοντά σε Κολοσσαίο - Booking.com