Πάνθεον (Pantheon) - Ρώμη

Το Πάνθεον της Ρώμης είναι αρχαίος Ρωμαϊκός ναός ο οποίος βρίσκεται στην Πλατεία της Ροτόντας (Piazza della Rotonda).

Κατασκευάστηκε ύστερα από εντολή του Αγρίππα κατά τον 1ο αιώνα π.Χ. και υπέστη αρκετές καταστροφές από πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να ανακατασκευαστεί πλήρως από τον Αδριανό στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ.

Είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και με επιρροή κτίρια της αρχαίας Ρώμης. Ένας ρωμαϊκός ναός αφιερωμένος σε όλους τους θεούς της παγανιστικής Ρώμης.

Φωτογραφία: S Ty Photography

Αρχικά, το Πάνθεον ήταν ναός αφιερωμένος σε όλες της θεότητες της Αρχαίας Ρώμης. Μετατράπηκε όμως σε χριστιανική εκκλησία κατά τον 7ο αιώνα. Ενώ έχει δώσει την ονομασία του σε συνοικία της Ρώμης.
Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει περισσότερο είναι ο 43,3 μέτρα ψηλός τρούλος του. Το Πάνθεον διέθετε τον μεγαλύτερο θόλο σε όλη την Αρχαιότητα (43,3 μέτρα διαμέτρου στο εσωτερικό του), ο οποίος και παραμένει έως σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους.
Έπειτα από σχεδόν δύο χιλιετίες, η αξιοσημείωτη αυτή κατασκευή δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι κατάρρευσης, παρά τις αρκετές αφαιρέσεις τμημάτων της διακόσμησης του.


Φωτογραφία: flickr


Φωτογραφία: Karl - flickr

Το Πάνθεον περιέχει τώρα τους τάφους σημαντικών προσωπικοτήτων στην ιστορία της Ιταλίας, όπως τον διάσημος ζωγράφος της Αναγέννησης Ραφαήλ, και αρκετών Ιταλών Βασιλέων.

Το Πάνθεον βρίσκεται δίπλα στην Πλατεία της Ροτόντας (Piazza della Rotonda), με κεντρικό συντριβάνι και έναν οβελίσκο. Η πολυσύχναστη πλατεία βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης και δεν απέχει πολύ από την πλατεία Ναβόνα (Piazza Navona), μία από τις πιο όμορφες πλατείες της Ρώμης.