Τα Μουσεία της Ρώμης

Τα Μουσεία της Ρώμης
Η Ρώμη είναι από μόνη της ένα ολόκληρο υπαίθριο μουσείο της Ευρώπης. Ωστόσο, πέρα από τα αρχαία ερείπια και την εκπληκτική αρχιτεκτονική, προσφέρει μια ευρεία γκάμα από μουσεία και γκαλερί γεμάτα από ιστορία, έργα τέχνης, ζωγραφικής, και γλυπτά της Αναγέννησης και Μπαρόκ.

Τα Μουσεία του Βατικανού, εκεί που ξεκίνησαν απλά ως μια μικρή συλλογή γλυπτών, με το πέρασμα των αιώνων, μεταμορφώθηκε σε ένα μουσειακό συγκρότημα που διαθέτει μια από τις καλύτερες και μεγαλύτερες συλλογές τέχνης στον πλανήτη. Η εσωτερική διακόσμηση των ανακτόρων που στεγάσει τη συλλογή είναι εξίσου εκπληκτική.

Ιδρύθηκαν υπό την αιγίδα των δύο Παπών 18ου αιώνα - Κλήμης ΙΔ΄ (1769-1774) και Πίος ΣΤ΄ (1775-1799), ο οποίος ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές να ανοίξουν τις συλλογές τέχνης στο ευρύ κοινό. Τα Μουσεία του Βατικανού είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο μουσείων και συλλογών, που αποτελούνται σήμερα από μουσεία και άλλους επισκέψιμους χώρους των ανακτόρων του Βατικανού. 
Μεταξύ άλλων μπορείτε να δείτε: Την Καπέλα Σιξτίνα (Cappella Sistina), το Ετρουσκικό Μουσείο, το Αιγυπτιακό Μουσείο, Μουσείο Κλασικών Αρχαιοτήτων κ.α.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ & ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα Μουσεία Καπιτωλίου (Musei Capitolini) μπορούν και διεκδικούν τον τίτλο των παλαιότερων Μουσείων στον κόσμο, τα οποία ιδρύθηκαν το 1471. Πρόκειται για ένα συγκρότημα Αρχαιολογικών Μουσείων και Μουσείων τέχνης στο Λόφο του Καπιτωλίου.

Τα μουσεία βρίσκονται σε δύο παλάτια περιμετρικά της εντυπωσιακής Πλατείας του Καπιτωλίου (Piazza del Campidoglio), μιας τραπεζοειδούς πλατείας που σχεδίασε ο Μιχαήλ Άγγελος το 1536.

Τα Αρχαιολογικά ευρήματα, τα έργα τέχνης και οι συλλογές στεγάζεται σε δύο κτίρια, το Palazzo dei Conservatori και το Palazzo Nuovo τα οποία, μαζί με το Palazzo Senatorio πλαισιώνουν την Πλατεία του Καπιτωλίου (Piazza del Campidoglio). Ενώ τα δύο Μουσεία συνδέονται μεταξύ τους μέσω μιας υπόγειας στοάς κάτω από την πλατεία.

- Το Παλάτσο ντέι Κονσερβατόρι (Palazzo dei Conservatori), που χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και κατέχει την μεγαλύτερη συλλογή.
- Το Παλάτσο Νουόβο (Palazzo Nuovo), που χτίστηκε τον 17ο αιώνα με ομοιότυπο σχεδιασμό όπως του ανωτέρω.

Οι συλλογές τους είναι στενά συνδεδεμένη με την πόλη της Ρώμης, και τα περισσότερα από τα εκθέματα προέρχονται από την ίδια την πόλη.

Τα Μουσεία του Καπιτωλίου προσφέρουν επίσης ένα από τα καλύτερα σημεία για να απολαύσετε ένα διάλειμμα στο σύνολό της Ρώμης: Η ταράτσα του Παλάτσο Caffarell, στον τελευταίο όροφο, όπου υπάρχει καφετέρια, προσφέρει μια υπέροχη θέα της πόλης.


Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο (Museo Nazionale Romano): Ιδρύθηκε το 1889 και πρόκειται για ένα μουσείο που αποτελείται από 4 διαφορετικά αξιοθέατα μέσα στη Ρώμη. Το Palazzo Massimo alle Terme, το Palazzo Altemps, τα Λουτρά του Διοκλητιανού και την κρύπτη crypta Balbi.

Palazzo Massimo alle Terme:
Το Palazzo Massimo alle Terme είναι το παλάτι μέρος του Εθνικού Ρωμαϊκό Μουσείου, με μια από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχαίας τέχνης στον κόσμο. Το μουσείο στεγάζει μερικά από τα πιο όμορφα έργα ζωγραφικής, γλυπτική, ζωγραφική, μωσαϊκά, ψηφιδωτά, γλυπτά, κοσμήματα της Ρωμαϊκής εποχής.

Palazzo Altemps:
Το παλάτι Altemps του 16 αιώνα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής στη Ρώμη και από το 1997 είναι μέρος του Εθνικού Ρωμαϊκού Μουσείου. Βρίσκεται στην συνοικία Ponte κοντά στην πλατεία Piazza Navona και στεγάζει εκθέματα & συλλογές από γλυπτά της Αναγέννησης, της Ελληνορωμαικής εποχής, ενώ υπάρχει και Αιγυπτιακή συλλογή.

Τα Μουσεία της ΡώμηςΛουτρά του Διοκλητιανού (Therm di Diocleziano):
Το Λουτρά του Διοκλητιανού ήταν το μεγαλύτερο συγκρότημα λουτρών της αρχαίας Ρώμης, τα οποία χτίστηκαν μεταξύ 298 και 306 μ.Χ. και κάλυπταν περίπου 13 στρέμματα και με χωρητικότητα 3000 ατόμων.
Σήμερα τα ερείπια του αποτελούν μέρος του εντυπωσιακού Εθνικού Ρωμαϊκού Μουσείου (Museo Nazionale Romano).
Τα λουτρά του Διοκλητιανού σήμερα παρέχουν μια συναρπαστική εικόνα της ζωής των Ρωμαίων τότε, μέσω διάφορων επιγραφών και άλλων ευρημάτων.

Crypta Balbi:
Το Crypta Balbi είναι ένα μοναδικό Μουσείο στο είδος του, το οποίο καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο στο κένρο της Ρώμης που περιλαμβάνει μια αρχαιολογική ανασκαφή, τα ερείπια ενός αυτοκρατορικού κτιρίου, και ένα μουσείο που περιέχει ένα μεγάλο αριθμό αντικειμένων για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε το πώς η πόλη άλλαξε από την αυτοκρατορική εποχή μέχρι σήμερα.
Στο crypta Balbi θα δείτε την εξέλιξη της Ρωμαϊκής κοινωνίας και του αστικού τοπίου από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Το μουσείο χωρίζεται σε διάφορα κτήρια ανάλογα με τις διάφορες ιστορικές περιόδους. Μαζί με το Palazzo Massimo, το Palazzo Altemps και τα Λουτρά του Διοκλητιανού, είναι μέρος του Εθνικού Ρωμαϊκό Μουσείο.

ΤΕΧΝΗΣ