Καπιτωλίνος Λόφος - Campidoglio


Ο Λόφος του Καπιτωλίου είναι ο μικρότερος αλλά πιο σημαντικός από τους επτά λόφους της Αρχαίας Ρώμης. Ήταν το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της Ρώμης και ο λόφος έγινε σύμβολο της Βασιλείας της Ρώμης ως Caput Mundi, (πρωτεύουσα του κόσμου).

Ήταν η ακρόπολη της πόλης, κάτι αντίστοιχο με την ακρόπολη των Αρχαίων Ελλήνων.

Σήμερα ο λόφος εξακολουθεί να συμβολίζει την καρδιά της Ρώμης και είναι το τέλειο σημείο εκκίνησης για μια επίσκεψη στην Αιώνια Πόλη.



Στον Καπιτωλίνο Λόφο κτίστηκαν πολλοί και σημαντικοί ναοί από τους Ρωμαίους, όπως ο Ναός του Δία (Optimus Maximus Capitolinus) ο μεγαλύτερος και πιο εντυπωσιακός από τους Ναούς στην Αρχαία Ρώμη, ο οποίος Χτίστηκε τον 6 αιώνα π.Χ. από τον (Tarquinius Priscus), τον πρώτο ετρουσκικής καταγωγής Βασιλιά της Ρώμης.

Σήμερα κάποια τμήματα από τα θεμέλια του ναού μπορεί να δει κανείς στο μουσείο Palazzo dei Conservatori που βρίσκεται στον λόφο του Καπιτωλίου. Άλλοι ναοί όπως ο Ναός της Ήρας (Juno Moneta), αν και λόγω της έλλειψης ερειπίων και των περιορισμένων πληροφοριών σχετικά με την ακριβή τοποθεσία, θεωρούν κάποιοι τοπογράφοι ότι η τοποθεσία του ναού είναι κάτω από την εκκλησία της Santa Maria in Aracoeli που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία (Piazza del Campidoglio).

Ο ναός Tabularium, αυτό το πολυόροφο κτήριο στο οποίο στεγάζονταν τα κρατικά έγγραφα και αρχεία, και στεγάζονται επίσης τα γραφεία πολλών αξιωματούχων της πόλης.



Επίσης στον λόφο βρίσκεται και η πλατεία του Καπιτωλίου, η πλατεία (Piazza del Campidoglio) δημιούργημα του Μιχαήλ Άγγελου και στην οποία βρίσκονται και τα μουσεία του Καπιτωλίου καθώς και το δημαρχείο της Ρώμης. Στο κέντρο της πλατεία δεσπόζει το έφιππο άγαλμα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου.

Κατεβαίνοντας από την πλατεία μπορείτε να δείτε και το Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε Β' το οποίο χτίστηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα για να τιμήσει τον πρώτο βασιλιά της ενωμένης Ιταλίας.

Κοντά στον λόφο υπάρχει και ο Ταρπήιος Βράχος, που χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εκτελέσεων για τους δολοφόνους και προδότες της Ρώμης, αφού καταδικάζονταν ρίχνονταν από τον γκρεμό.

Σύμφωνα με το μύθο ο Ταρπήιος Βράχος πήρε το όνομα του από μια Ρωμαϊκή γυναίκα που ονομάζονταν Tarpeia, η οποία κατά την διάρκεια πολιορκίας της Ρώμης από τους Σαβίνους, προσφέρθηκε να τους βοηθήσει να κατακτήσουν τον λόφο του Καπιτωλίου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμύλου, του θρυλικό ιδρυτή της Ρώμης.
Η Tarpeia ζήτησε κοσμήματα ως αντάλλαγμα για την προδοσία της, αλλά η Σαβίνοι αθέτησαν τον λόγο τους, την σκότωσαν και την πέταξαν από τον βράχο. Από τότε, προδότες της Ρώμης ρίχνονταν από αυτόν τον βράχο.