Largo di torre Argentina: Το σημείο δολοφονίας του Ιουλίου Καίσαρα!

H μικρή αυτή πλατεία, Largo di torre Argentina (Λάργκο ντι Τόρε Αρτζεντίνα) είναι ένα οικοδομικό τετράγωνο στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, στο οποίο βρίσκονται τα ερείπια 4 ναών καθώς και τα ερείπια του Θεάτρου του Πομπήιου.

Πολλοί είναι αυτοί που περνούν από εκεί βλέποντας απλά, κάποια ακόμα ερείπια της Ρώμης, καθώς προσπαθούν να φτάσουν στα πιο γνωστά αξιοθέατα, όπως στην Πιάτσα Ναβόνα ή στο Πάνθεον που βρίσκονται κοντά.

Πολλοί είναι βέβαια και αυτοί που αγνοούν ότι στην πλατεία Largo di torre Argentina κάποτε έγινε η δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα με 23 μαχαιριές από τους συγκλητικούς.


Φωτογραφία: Flickr

Μεταξύ 1926 και 1929 η κατεδάφιση μιας παλιάς συνοικίας στη περιοχή για την κατασκευή νέων κτιρίων, αναπάντεχα έφερε στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά συγκροτήματα της πόλης. Μια μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία, έναν ιερό χώρο, ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο στέκονταν 4 Ναοί καθώς και μέρος του θεάτρου του Πομπήιου. Τα ερείπια και οι Ναοί που βρέθηκαν στην πλατεία χρονολογούνται μεταξύ 2ου και 4ου αιώνα π.Χ και γενικά είναι από τα παλαιότερα ευρήματα στην πόλη της Ρώμης.Συγκεκριμένα εκτός από τα ερείπια του Θεάτρου του Πομπήιου, οι τέσσερις Ναοί που βρέθηκαν εκεί, συνήθως υποδεικνύεται από τα τέσσερα πρώτα γράμματα του αλφαβήτου, (A,B,C,D) και αυτό επειδή η ταυτοποίησή τους δεν είναι ακόμη απόλυτα βέβαιη.



Παρόλο αυτά, θεωρείτε ότι ο Ναός Α είναι αυτός της θεάς "Juturna" (θεά των σιντριβανιών, των πηγαδιών και γενικώς των πηγών), ο Ναός Β, ο νεότερος από τους Ναούς είναι αυτός της θεάς τύχης, ο Ναός C είναι αυτός της θεάς "Ferona", η θεά της γονιμότητας. Και ο Ναός D, είναι ο μεγαλύτερος από τους τέσσερις ναούς, αφιερωμένος στην θεότητα και προστάτη των Ναυτικών και των Θαλασσών "Lares Permarini".

Λόγο του γεγονότος ότι τα ερείπια βρίσκονται αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του δρόμο, η πλατεία Largo di torre Argentina είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει πόσο χαμηλότερο ήταν το επίπεδο του εδάφους στο μακρινό παρελθόν της Ρώμης σε σχέση με το σήμερα.

Το όνομα της πλατείας torre Argentina, δεν προέρχεται από τη χώρα της Νότιας Αμερικής, αλλά από το αρχαίο όνομα της Γαλλικής πόλης του Στρασβούργου. Στην πόλη του Στρασβούργου υπήρχε τότε μια Ρωμαϊκή επαρχία όπου στα Λατινικά ονομάζονταν Argentoratum ή Argentorate.

Αργότερα κατά το έτος 1503 ο Johannes Burckardt (τελετάρχης του Πάπα) που ήταν γνωστός και ως «argentinus» ήρθε στην Ρώμη από το Argentoratum και έχτισε στην περιοχή ένα παλάτι με το όνομα της πατρίδας του. Με το πέρασμα των αιώνων το όνομα έγινε (Argentina).



Το σημείο όπου ο Ιούλιος Καίσαρας συνάντησε τους δολοφόνους του: Οι εντάσεις μεταξύ του Καίσαρα και των μελών της Ρωμαϊκής Συγκλήτου κλιμακώθηκαν το 44 π.Χ. Στις 14 του Μαρτίου ο Ιούλιος Καίσαρας έφτασε στο Θέατρο του Πομπήιου για μια σύνοδο της Γερουσίας και εισήλθε στην Curia του Πομπήιου. Το αποτέλεσμα ήταν 23 μαχαιριές από τους συγκλητικούς και η δολοφονία του στις 14 Μαρτίου του 44 π.Χ.


Φωτογραφία: Flickr


Φωτογραφία: Flickr

Πολλές γραμμές λεωφορείων περνούν από τη στάση του Largo di Torre Argentina. Μερικά Αξιοθέατα και άλλα σημεία ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα, η πανέμορφη πλατεία Ναβόνα, το Πάνθεον και άλλα πολλά, δεν είναι εύκολα προσβάσιμα με τις γραμμές του Μετρό και έτσι τα λεωφορεία μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα.


Φωτογραφία: François de Nodrest

Λίγο μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών στον χώρο αυτό, που βρίσκεται αρκετά μέτρα κάτω από το επίπεδο του δρόμου, αδέσποτες γάτες άρχισαν να εγκαθίστανται εκεί βρίσκοντας προστασία από τα αυτοκίνητα στους γύρω δρόμους. Σήμερα, ο χώρος έχει γίνει και ένα καταφύγιο για δεκάδες αδέσποτες γάτες. Ενώ μια εθελοντική οργάνωση είναι αφιερωμένη στην στην προστασία τους.