Παλατινός Λόφος (Palatine Hill)

Παλατινός Λόφος (Palatine Hill). Από εδώ ξεκίνησε η Ιστορία της Ρώμης το 753 π.Χ. όταν ο Ρωμύλος σκότωσε τον Ρέμο. Με ένα παρελθόν που χρονολογείται πολύ πιο πριν από την ίδια την πόλη, ο Λόφος Παλατίνο κατέχει μια σημαντική θέση στην Ιστορία της Αιώνιας Πόλης.
Σήμερα μόνο ερείπια παραμένουν από μεγαλοπρεπή παλάτια και ναούς, κατά την διάρκεια των Αυτοκρατορικών χρόνων.

Ο Παλατινός Λόφος είναι ο κεντρικότερος από τους 7 λόφους της Ρώμης και ταυτόχρονα το αρχαιότερο μέρος της πόλης, καθώς στοιχεία από αρχαιολογικές ανασκαφές αποδεικνύουν ότι ο λόφος κατοικήθηκε ήδη από τον 10 αιώνα π.Χ. Βρίσκεται ανάμεσα στα αξιοθέατα όπως το Circus Maximus, το Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή Αγορά.


Ο Παλατινός λόφος συνδέεται στενά με τη Ρωμαϊκή μυθολογία. Εδώ Πιστεύεται ότι οι μυθικοί ιδρυτές της Ρώμης, οι δίδυμοι Ρωμύλος και Ρέμος ανατράφηκαν από μία λύκαινα στο σπήλαιο Lupercal. 
Τελικά αυτό ήταν και το σημείο που αργότερα, οι πρώτοι βασιλιάδες της Ρώμης θα αποφάσιζαν να χτίσουν και να θεμελιώσουν την πόλη. Επάνω στον Παλατίνο Λόφο. Όταν χτιζόταν η πόλη, το 754 π.Χ., μάλωσαν τα δύο αδέλφια και ο Ρωμύλος σκότωσε τον Ρώμο κι έμεινε μοναδικός βασιλιάς. Αυτό συνέβη στις 21 Απριλίου του 753 π.Χ.

Oι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι στο Παλατίνο λόφο γεννήθηκε ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης Αύγουστος. Ιστορία: Κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, ο Παλατίνος Λόφος ήταν ένα πολύ καλό σημείο για να ζήσει κάποιος, κυρίως για την (ανώτερη τάξη) εν μέρει λόγω της υπέροχης θέας από την κορυφή του λόφου και από την άλλη πίστευαν ότι ο αέρας ήταν καθαρότερος στην κορυφή του λόφου και ότι εκείνοι που ζούσαν εκεί, ήταν λιγότερο πιθανό να κολλήσουν τις ασθένειες της εργατικής τάξης η οποία ανέπνεε τον αέρα χαμηλότερα.

Ο Κικέρων, ο Αύγουστος, ο Μάρκος Αντώνιος και πολλοί άλλοι, είχαν τα σπίτια τους επάνω στον Λόφο, ενώ αργότερα, οι αυτοκράτορες έχτισαν τα ανάκτορα τους και τις βίλες τους εκεί, σε τέτοιο βαθμό που το σύνολο του λόφου καλύφθηκε με αυτοκρατορικά ανάκτορα. 

Ο λόφος έγινε συνώνυμο με την λέξη παλάτι. Στην πραγματικότητα, σε πολλές γλώσσες, όπως στα Αγγλικά, η λέξη «παλάτι» προέρχεται από το «Palatine».



Ερείπια - τι θα δείτε στον Παλατίνο Λόφο:
Ο Παλατίνος Λόφος είναι γεμάτος με ερείπια από την αρχαία Ρώμη, παλάτια και άλλα κτίρια.
Στο νότιο άκρο, που συνορεύουν με το Circus Maximus, βρίσκονται τα ερείπια του παλατιού του Σεπτίμιου Σεβήρου, Ρωμαίος αυτοκράτορας μεταξύ 193 και 211 μ.Χ, ενώ δίπλα στο παλάτι βρίσκονται τα ερείπια των Λουτρών του Σεπτιμίου Σεβήρου.

Ακριβώς βόρεια του Ανακτόρου του Σεπτίμιου Σεβήρου είναι το λεγόμενο Στάδιο. Δεν είναι σαφές αν αυτή η περιοχή ήταν στην πραγματικότητα ένα δημόσιο ή ιδιωτικό στάδιο, ή αν δημιουργήθηκε για την διεξαγωγή αγώνων ή για κάποιον άλλο σκοπό. Το στάδιο χτίστηκε μαζί με το Παλάτι του Δομιτιανού, το οποίο αποτέλεσε τη καρδιά του Παλατίνου Λόφου και για 3 αιώνες το ανάκτορο που χτίστηκε το 81 μ.Χ., κράτησε τον τίτλο του μεγαλύτερου παλατιού της Ρώμης.

Το ανάκτορο αποτελείται από δύο πτέρυγες: Ένα ιδιωτικό, το (Domus Augustana) και ένα κοινό - δημόσιο, το (Domus Flavia). Τα ερείπια τους είναι ακόμα εμφανή.
Ακριβώς Βορειοδυτικά της Domus Flavia είναι η Οικία Livia (House of Livia) ένα από τα καλύτερα διατηρημένα σπίτια στο Παλατίνο Λόφο καθώς μπορεί να διακρίνει κανείς μωσαϊκά, τοιχογραφίες στις οροφές και τους τοίχους. Η οικία χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ. και ήταν το σπίτι του αυτοκράτορα Αυγούστου και της συζύγου του Λίβια (Livia).

Στο τέλος βορειο-δυτικά του Παλατίνου Λόφου βρίσκονται τα ερείπια του παλατιού του Τιβερίου (γνωστό και ως παλάτι του Καλιγούλα), κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ.
Δεν έχουν απομείνει και πολλά από το παλάτι καθώς ο καρδινάλιος Allessandro Farnese απέκτησε την περιοχή το 1550 και αποφάσισε να καλύψει τα ερείπια και να οικοδομήσει ένα κήπο πάνω τους.
Ήταν ένας από τους πρώτους βοτανικούς κήπους στην Ευρώπη, με πολλά σπάνια φυτά.


Μουσείο: Στο μικρό αυτό μουσείο Μουσείο στον Παλατίνο Λόφο, θα δείτε τις διάφορες ανακαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στον χώρο αυτό και που εκτίθενται. Περιέχει γλυπτά, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και άλλα αντικείμενα που ανήκουν στη χρυσή εποχή του Παλατίνου Λόφου.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ερείπια ενός πρώιμου οικισμού πάνω στον Παλατίνο Λόφο, κατά πάσα πιθανότητα χρονολογείται από την εποχή του πρώτου βασιλιά της Ρώμης, Ρωμύλο. Ως εκ τούτου, αυτή η περιοχή είναι γνωστή ως η καλύβα του Ρωμύλου.

Άλλα λείψανα που βρέθηκαν στο Παλατίνο Λόφο περιλαμβάνουν την ιδιωτική κατοικία του Αυγούστου, με τις πολύχρωμες τοιχογραφίες που διακοσμούσαν τους τοίχους. Ο ναός του Απόλλωνα και ο ναός της Κυβέλης. Από το Παλατίνο Λόφο μπορείτε να πάρετε την καλύτερη θέα για την Ρωμαϊκή Αγορά. Ένα πολύ ευχάριστο μέρος για μια ήσυχη βόλτα κάτω από τη σκιά των δέντρων, περνώντας από τις γωνιές της αρχαίας Ρώμης.