Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε Β'. Vittorio Emanuele II

Το τεράστιο λευκό μαρμάρινο μνημείο Βιτόριο Εμανουέλε Β' (Vittorio Emanuele II) ή αλλιώς Βιτοριάνο (Vittoriano) που δεσπόζει στην Piazza Venezia χτίστηκε ως φόρο τιμής στον πρώτο Βασιλιά της ενωμένης Ιταλίας, Βίκτωρ Εμμανουήλ Β.

Η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε το 1885 μετά από σχέδιο του Giuseppe Sacconi.
Πολλά Ρωμαϊκά ερείπια και μεσαιωνικές εκκλησίες καταστράφηκαν κατά τη διαδικασία, ενώ το νέο μνημείο και Εθνικό σύμβολο της Ιταλίας εγκαινιάστηκε το 1911 και βρίσκεται ανάμεσα στην Πιάτσα Βενέτσια και στους πρόποδες του λόφου του Καπιτωλίου.


Φωτογραφία: Johnny So

Το Μνημείο σου Vittorio Emanuele II, επίσης γνωστό και ως «Vittoriano» και μερικές φορές αναφέρεται επίσης και ως Altare della Patria (Βωμός του Έθνους), είναι ένας πομπώδης μνημείο που χτίστηκε από λευκό μάρμαρο.

Είναι διακοσμημένο με πολλά αλληγορικά αγάλματα, ανάγλυφα και τοιχογραφίες, που δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες από όλες τις γωνιές της χώρας. Το μνημείο, 80 περίπου μέτρων ύψους και 120 μέτρα πλάτους, αποτελείται από μια μεγάλη σκάλα που οδηγεί σε ένα πλάτωμα με πολλές κιονοστοιχίες. Στα δεξιά και στα αριστερά των κυρίων εισόδων βρίσκονται 2 δύο κρήνες με αλληγορικές παραστάσεις των δύο θαλασσών που συνορεύουν με την Ιταλία. Το αριστερό απεικονίζει την Αδριατική Θάλασσα και το δεξιό συμβολίζει το Τυρρηνικό Πέλαγος.

Δύο χάλκινα αγάλματα, δύο τέθριππο της φτερωτής Θεάς της Νίκης, το ένα στα δεξιά αντιπροσωπεύει την ελευθερία, ενώ το άλλο στα αριστερά αντιπροσωπεύει την ενότητα. Αυτά προστέθηκαν το 1927, 16 χρόνια μετά, αφού εγκαινιάστηκε το μνημείο.

Φωτογραφία: flickr

Φωτογραφία: Vlad Bezden

Στο κέντρο του μνημείου δεσπόζει ο κολοσσιαίος ανδριάντας του Έφιππου Βασιλιά Βίκτωρ Εμμανουήλ, τον «πατέρα του έθνους». Το άγαλμα, έργο του γλύπτη Enrico Chiaradia και ζυγίζει πενήντα τόνους. Στηρίζεται σε ένα βάθρο διακοσμημένο με ανάγλυφα που εκπροσωπούν Ιταλικές πόλεις, ενώ Στους πρόποδες του αγάλματος βρίσκεται το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που εγκαινιάστηκε το 1921.

Φωτογραφία: Esther Moved to Ipernity

Μέσα από το μνημείο υπάρχουν μεγάλες αίθουσες, πολλές από αυτές χρησιμοποιούνται για εκθέσεις, ενώ στους χώρους του μνημείου στεγάζεται και Μουσείο αφιερωμένο στην Ιστορία της ενοποίησης της Ιταλίας, όπου εκτίθενται αντικείμενα από την περίοδο εκείνη.

Υπάρχει επίσης μια βεράντα στην κορυφή του μνημείου, μην ξεχάσετε να απολαύσετε την πανοραμική θέα της Ρώμης!


Κλείστε το ξενοδοχείο σας κοντά στο Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε - Booking.com
Ξενοδοχείο: Hotel Piazza Venezia ★★★★
Απόσταση 100 μέτρα από το μνημείο Βιτόριο Εμανουέλε
Βαθμολογία: 8,6
Booking.com
Ξενοδοχείο: Hotel Mancino 12 ★★★★
Απόσταση 150 μέτρα από το μνημείο Βιτόριο Εμανουέλε
Βαθμολογία: 9,2
Booking.com
Ξενοδοχείο: Hotel Cosmopolita ★★★★
Απόσταση 150 μέτρα από το μνημείο Βιτόριο Εμανουέλε
Βαθμολογία: 8
Booking.com