Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου (Basilica di San Pietro)

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου (Basilica di San Pietro in Vaticano), βρίσκεται στο Βατικανό και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο καθώς και το κέντρο του Καθολικού Χριστιανισμού.
Η Επιβλητική αυτή Εκκλησία είναι χτισμένη στον λόφο του Βατικανού κατά μήκος του ποταμού Τίβερη και η τοποθεσία είναι πολύ συμβολική:
Αυτή ήταν η περιοχή όπου ο Άγιος Πέτρος, ο επικεφαλής απόστολος σταυρώθηκε και θάφτηκε το 64 μ.Χ.

Ο Άγιος Πέτρος αναγνωρίζεται ως ο πρώτος Πάπας από την Καθολική Εκκλησία. Το τέλειο σημείο για τον παπισμό να χτίσει το κύριο Ιερό της Καθολικής Εκκλησίας στο σημείο.

Φωτογραφία: Bert Kaufmann
Σύντομη Ιστορία:
Τον 1ο αιώνα μ.Χ ο λόφος πάνω στον οποίον είναι χτισμένο σήμερα το Βατικανό βρισκόταν έξω από την αρχαία Ρώμη, στην αντίπερα όχθη του Τίβερη ποταμού. Ο αυτοκράτορας Καλιγούλας έστησε εκεί ένα ιπποδρόμιο ενώ αργότερα στα χρόνια του αυτοκράτορα Νέρωνα χτίστηκε και μία γέφυρα που συνέδεε τον λόφο του Βατικανού με την απέναντι όχθη του Τίβερη. Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄, ο πρώτος Χριστιανός Αυτοκράτορας της Ρώμης στις αρχές του 4ου αιώνα, αποφάσισε να χτίσει μια Βασιλική στον Λόφο του Βατικανού, εκεί στον χώρο της πιθανής τοποθεσία ταφής του Αγίου Πέτρου.
Η Κατασκευή της Βασιλικής ξεκίνησε μεταξύ 319 - 322 και ολοκληρώθηκε γύρω στο 349 μ.Χ.
Στους επόμενους αιώνες η βασιλική υπέστη αρκετές ζημιές λόγω των συνθηκών της εποχής, και των πολλαπλών λεηλασιών.


Φωτογραφία: HervelineG

Όλα αυτά μέχρι που ο Πάπας Ιούλιος Β΄ αποφασίστηκε να αρχίσει μία μνημειακή ανέγερση μιας νέας πολύ μεγαλύτερης βασιλικής. Βασικός αρχιτέκτονας της νέας Βασιλικής ήταν ο Donato Bramante, μέχρι και το 1514 όπου και τον διαδέχθηκε ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών αρχιτεκτόνων, με σημαντικότερο τον Μιχαήλ Άγγελο (Michelangelo), ο οποίος ανέλαβε το 1547 και σχεδίασε τον επιβλητικό τρούλο ο οποίος βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημείο που μαρτύρησε ο Απόστολος Πέτρος.

Το 1506 ξεκίνησε η ανέγερση της μεγαλοπρεπούς βασιλικής, η οποία ολοκληρώθηκε το 1626 από τον Πάπα Ουρβανό Η΄ 1300 χρόνια περίπου μετά την πρώτη εκκλησία. Από τότε, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι το κέντρο του καθολικού Χριστιανισμού, αντλώντας προσκυνητές και τουρίστες από όλο τον κόσμο. .

Το κτίριο σήμερα είναι πολύ εντυπωσιακό, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο με 212 μέτρα μήκος. Ο θόλος είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου με διάμετρο 42 μέτρα και ύψος 133 μέτρα, ενώ για το κοινό που επισκέπτεται καθημερινά το πολυτελή εσωτερικό της Εκκλησίας επιβάλλεται ένας αυστηρός κώδικας ενδυμασίας.


Φωτογραφία: sixthofdecember


Φωτογραφία: Douglas Cardoso


Φωτογραφία: Francisco Aragão
Πλατεία του Αγίου Πέτρου:
Οι Επισκέπτες στην πορεία τους προς την Βασιλική περνούν κατά μήκος της Πλατείας του Αγίου Πέτρου, που δημιουργήθηκε στα μέσα του δέκατου έβδομου αιώνα από τον Ιταλό αρχιτέκτονα και γλύπτη Μπερνίνι. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1655 και ολοκληρώθηκε το 1667. Έχει μέγιστο πλάτος 240 μέτρων, ενώ το μέγιστο μήκος της φτάνει τα 340 μέτρα.

Οι επισκέπτες σε αυτόν τον υπέροχο αρχιτεκτονικά χώρο, περιβάλλονται από δύο τεράστιες κιονοστοιχίες με 284 δωρικούς κίονες, 15 μέτρα ύψους ο καθένας στις κορυφές των οποίων στέκονται 140 αγάλματα αγίων.

Εισιτήριο Εισόδου για Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ο ναός σύμβολο του Καθολικού Χριστιανισμού δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο! Εξασφαλίστε την είσοδο σας χωρίς καθυστερήσεις και περιττή αναμονή! Παραλαμβάνεται τα εισιτήρια με E-mail, τα εκτυπώσετε και είστε έτοιμοι.

Η πλατεία είναι διακοσμημένη με συντριβάνια και ένα Αιγυπτιακό οβελίσκο 322 τόνων βάρους και 25 μέτρα ύψους που μεταφέρθηκε στη Ρώμη το 37 μ.Χ. Λέγεται ότι στη βάση του οβελίσκου υπάρχει στάχτη του Καίσαρα, ενώ στην κορυφή του λέγεται ότι βρίσκονται κομμάτια από τον Τίμιο Σταυρό.

Η επίσκεψη σε αυτό το μεγαλοπρεπές και επιβλητικό μνημείο αποτελεί για τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας διακαής πόθος και επιθυμία που προκαλεί έντονη συγκίνηση και δέος.


Κλείστε το ξενοδοχείο σας κοντά στο Βατικανό Booking.com
Ξενοδοχείο: Hotel Alimandi Vaticano ★★★★
Απόσταση 450 μέτρα από Βατικανό
Βαθμολογία: 8,8
Booking.com
Ξενοδοχείο: Starhotels Michelangelo Rome ★★★★
Απόσταση 450 μέτρα από το Βατικανό
Βαθμολογία: 8,7
Booking.com
Ξενοδοχείο: Hotel Adriatic ★★
Απόσταση 500 μέτρα από το Βατικανό
Βαθμολογία: 7,8
Booking.com
Ξενοδοχείο: Hotel Emmaus ★★★
Απόσταση 300 μέτρα από το Βατικανό
Βαθμολογία: 7,6
Booking.com