Το Κάστρο του Αγίου Αγγέλου (Castel Sant'Angelo)


Το Κάστρο του Αγίου Αγγέλου (Castel Sant'Angelo) ή αλλιώς το Μαυσωλείο του Αδριανού, χτίστηκε τον δεύτερο αιώνα αρχικά ως μαυσωλείο για τον Αυτοκράτορα Αδριανό (76 - 138) και για την οικογένειά του.

Αργότερα μετατράπηκε σε ένα μεγάλο φρούριο όπου οι πάπες θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο σε περιπτώσεις κινδύνου.

Αυτό το επιβλητικό κυλινδρικό κτίριο βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Τίβερη και είχε μια πολυτάραχη ιστορία, ενώ σήμερα είναι ένα εθνικό μουσείο.


Φωτογραφία: Carlos Iborra

Το επιβλητικό Castel Sant'Angelo είναι το μόνο κτίριο που ακολούθησε την ανάπτυξη της πόλης της Ρώμης για περίπου 2000 χρόνια. Τα υπόλοιπα Ρωμαϊκά μνημεία είχαν διαφορετική μοίρα, καθώς από δημιουργίες.. στην συνέχεια ερημώθηκαν ή μετατράπηκαν σε ερείπια ή χρησιμοποιήθηκαν ως υλικά για την κατασκευή άλλων πιο σύγχρονων κατασκευών.
Κατά τη διάρκεια των αιώνων το Μαυσωλείο αποτέλεσε αντικείμενο πολλών μετασχηματισμών τόσο από άποψης αρχιτεκτονικής / δομικής άποψης, όσο και από άποψη χρήσης του οικοδομήματος. Η κατασκευή του μαυσωλείου ξεκίνησε το 123 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό και τελείωσε το 139 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του διαδόχου του Αδριανού, του Αντωνίνου Πίου.

Κατά τη διάρκεια των πολλών ετών της ύπαρξής του, το κτίριο λειτούργησε για πρώτη φορά ως ένα μαυσωλείο, στη συνέχεια έγινε μέρος του τείχους της πόλης και αργότερα μετατράπηκε σε φρούριο πριν λειτουργήσει ως Παπική κατοικία και τέλος ως στρατώνες και στρατιωτικές φυλακές.


Φωτογραφία: Anelia Jeliazkova

Στην κορυφή του φρουρίου, με την πανοραμική θέα, βρίσκεται ένα άγαλμα ενός αγγέλου, που χτίστηκε από τον Φλαμανδό γλύπτη του δέκατου όγδοου αιώνα Pieter Verschaffelt. Το χάλκινο άγαλμα αντικατέστησε μια παλαιότερη έκδοση από μάρμαρο.

Το άγαλμα απεικονίζει τον Αρχάγγελο Μιχαήλ που, σύμφωνα με το μύθο, εμφανίστηκε στην κορυφή του φρουρίου το έτος 590 και ως εκ θαύματος έληξε μια σοβαρή επιδημία πανούκλας που είχε πλήξει την πόλη της Ρώμης. Μετά από αυτό το περιστατικό το κτήριο μετονομάστηκε σε Castel Sant 'Angelo - «Κάστρο του Αγίου Αγγέλου» προς τιμήν του Αρχαγγέλου.


Το μαυσωλείο είναι συνδεδεμένο με την πόλη στην άλλη πλευρά του ποταμού με μια γέφυρα, την Pons Aelius όπως ονομαζόταν τότε την οποία είχε χτίσει ο Αυτοκράτορας Αδριανός και είχε πάρει το όνομα του, Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός, όπως είναι το πλήρες όνομα του, (Publius Aelius Traianus Hadrianus).

Η γέφυρα είναι σήμερα γνωστή ως η Ponte Sant'Angelo. Πολλά αγάλματα προστέθηκαν αργότερα επάνω στην γέφυρα κατά τη διάρκεια της μπαρόκ περιόδου.

Αντίγραψε τον κωδικό του widget
Ένας μυστικός διάδρομος, γνωστός ως Passetto di Borgo, συνδέει το κάστρο Castel Sant'Angelo με το Βατικανό. Ο διάδρομος χρησιμοποιήθηκε από τον Πάπα Κλήμη Ζ΄ και τους Ελβετούς φρουρούς του για να βρουν καταφύγιο από το στρατό του Καρόλου των Βουρβώνων (Charles de Bourbon) κατά τη λεηλασία της Ρώμης το 1527.


Φωτογραφία: Colin Sabin

Φωτογραφία: Carlos Jiménez Ruiz

Πώς θα πάτε:
Castel Sant 'Angelo βρίσκεται στις όχθες του Τίβερη κοντά στο Βατικανό.
Υπηρεσία λεωφορείων 40 (express) από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.
Μετρό- Lepanto (γραμμή Α)