Πιάτσα Βενέτσια (Piazza Venezia)

Μια από τις κεντρικότερες και ταυτόχρονα πολύβουες πλατείες της Ρώμης. Όποιος επισκέπτεται τη Ρώμη, αργά ή γρήγορα θα καταλήξει στην Piazza Venezia (Πιάτσα Βενέτσια).

Η πλατεία βρίσκεται στην καρδιά της Ρώμης, στους πρόποδες του Καπιτωλίνου Λόφου, στο τέλος της Via del Corso. Σε αντίθεση με άλλες πιο ευχάριστες πλατείες της Ρώμης, όπως η Πιάτσα ντελ Πόπολο, η Πιάτσα Ναβόνα, εδώ κυριαρχεί η χαοτική κίνηση.

Από εδώ βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια, μερικά από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Ρώμης, όπως ο Λόφος του Καπιτωλίου, η Ρωμαϊκή Αγορά και το Πάνθεον.


Φωτογραφία: flickr

Ένα κτήριο ορόσημο που κυριαρχεί στην Piazza Venezia είναι το τεράστιο λευκό μαρμάρινο Μνημείο Βιτόριο Εμανουέλε Β' (Vittorio Emanuele II) ή αλλιώς Βιτοριάνο (Vittoriano) που χτίστηκε ως φόρο τιμής στον πρώτο Βασιλιά της ενωμένης Ιταλίας, Βίκτωρ Εμμανουήλ Β'.


Φωτογραφία: Johnny So

Κοιτώντας κάτω από το μνημείο Βιτόριο Εμανουέλε Β' προς την Piazza Venezia, μπορείτε να δείτε το Palazzo Venezia (Παλάτσο Βενέτσια) στα αριστερά σας. Το κτίριο που έδωσε στην πλατεία το όνομά του χτίστηκε μεταξύ 1455 και 1464 από τον καρδινάλιο Μπάρμπο (Pietro Barbo), μετέπειτα Πάπας Παύλος Β'.
Ένα από τα παλαιότερα αναγεννησιακά κτίρια της Ρώμης που χρησιμοποιήθηκε ως Παπική κατοικία ενώ αργότερα έδρα του Ιταλικού φασισμού.


Φωτογραφία: flickr

Το 1916 το Palazzo Venezia αποκτήθηκε από την Ιταλική κυβέρνηση. Ο Μπενίτο Μουσολίνι χρησιμοποίησε το κτίριο ως έδρα και από το μπαλκόνι εκφωνούσε τους πύρινους λόγους του.

Σήμερα πλέον το κτήριο αποτελεί ένα μουσείο που φιλοξενεί θησαυρούς της Αναγέννησης. Ταπισερί, τα πρώτα έργα της Αναγέννησης, κεραμικά, πανοπλίες, γλυπτά και πίνακες Ιταλών ζωγράφων.
Στην δεξιά πλευρά από το Palazzo Venezia, ακριβώς στην γωνία με την βία ντελ Κόρσο (via del Corso) βρίσκεται ένα άλλο παλάτι, το Palazzo Bonaparte. Το κτίριο κτίστηκε το 1660 από τον Giovanni Antonio De Rossi και το 1818 αγοράστηκε από την μητέρα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Το όνομα (Palazzo Bonaparte) το πήρε από την Letizia Bonaparte, την μητέρα του Μέγα Ναπολέων (Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας). 

Μετά την πτώση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο Πάπας Πίος VII προσέφερε άσυλο στην μητέρα του Ναπολέοντα στην Ρώμη, η οποία κατοίκησε στο παλάτι μέχρι και τον θάνατο της το 1836.

Λέγεται ότι της άρεσε να κάθετε στο σκεπαστό μπαλκόνι, κρυμμένη από τα βλέμματα του κόσμου, να βλέπει τον κόσμο από πάνω που πηγαινοερχόταν. Ενώ όταν έχασε την όραση της, η γυναίκα που την φρόντιζε, φρόντιζε επίσης να τις περιγράφει τις σκηνές με τον κόσμο που έβλεπε και δεν μπορούσε πλέον.

Φωτογραφία: flickr

Ακριβώς απέναντι από το Palazzo Venezia, βρίσκεται το Palazzo delle Assicurazioni Generali (Palazzo Generali). Ένα αντίγραφο του Palazzo Venezia. που χτίστηκε μεταξύ 1906 και 1911 από τον αρχιτέκτονα Pazzi, με τα περισσότερα από τα διακοσμητικά και βασικά στοιχεία να αντιγράφονται από το Palazzo Venezia, συμπεριλαμβανομένου του πύργου. Το κτίριο αντικατέστησε δύο άλλα κτήρια που ήταν εκεί και κατεδαφίστηκαν το 1900 για την επέκταση της πλατείας. Αυτό το ανάκτορο αντίγραφο σήμερα καταλαμβάνεται από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ασφαλιστικές εταιρείες.


Φωτογραφία: artefaqs.com

Δίπλα από το Palazzo Generali, θα δείτε την εκκλησία του 16ου αιώνα Santa Maria di Loreto (Σάντα Μαρία ντι Λορέτο), που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Στήλη του Τραΐανού, ενώ λίγο παρακάτω βρίσκεται η Αγορά του Τραΐανού (Trajan' s market and forum), από την εποχή της βασιλείας του Μεγάλου Αυτοκράτορα Τραΐανού.

Ξενοδοχείο: Hotel Piazza Venezia ★★★★
Απόσταση 100 μέτρα από Πιάτσα Βενέτσια
Βαθμολογία: 8,6
Booking.com
Ξενοδοχείο: Hotel Mancino 12 ★★★★
Απόσταση 150 μέτρα από την Πιάτσα Βενέτσια
Βαθμολογία: 9,2
Booking.com
Ξενοδοχείο: Hotel Cosmopolita ★★★★
Απόσταση 150 μέτρα από την Πιάτσα Βενέτσια
Βαθμολογία: 8
Booking.com

Φωτογραφία: Roch Garneau